Gotländsk värme vinner mark

Inom några månader ska pelletsfabriken i Klintehamn köra med full kapacitet. Priset på gotländsk pellets kommer att höjas men ska fortsatt ligga lågt, lovar Hans Klintbom, vd för Gotlands Värmepellets AB.

Städdags. Pelle Henell på pelletsfabriken i Klintehamn dammsuger pelletspressen när dagens skift är slut.

Städdags. Pelle Henell på pelletsfabriken i Klintehamn dammsuger pelletspressen när dagens skift är slut.

Foto: Mona Staflin

Gotland2008-09-16 04:00
Pelle Henell sköter ensam pelletsfabriken i Klintehamn. Efter det dryga halvår som produktionen varit igång börjar han nu få grepp om hur det fungerar. Man måste lära sig utrustningen och processerna för att få den rätta fuktbalansen i den färdiga pelletsen.
- Nu börjar jag få en känsla för det. Jag kan höra på maskinerna och känna på materialet när balansen är rätt. Sista tiden har kvaliteten legat perfekt, säger Pelle Henell.

Fler skift
Hans Klintbom, vd för Gotlands värmepellets AB, berättar att det kommer att anställas någon mer till fabriken under hösten. När maskinerna väl är intrimmade är det en enkel sak att utöka till fler skift. Föhoppningen är också att maskinerna ska kunna gå även när fabriken är obemannad.
I dag produceras cirka 1,4 ton i timmen eller nio ton per dag. Målet är att producera 5 000 ton per år, ungefär hälften av Gotlands förbrukning. Men skulle efterfrågan öka finns möjlighet att öka produktionen ännu mer.

Minskad import
- I dag importeras pellets från fastlandet och för oss handlar det om att försöka ta över hälften av de kunder som idag köper pellets från fastlandet, säger Hans Klintbom.

Priset höjs
Pelletsfabriken håller i dag ett lågt pris jämfört med sina konkurrenter. Hans Klintbom medger att det är ett introduktionspris som kommer att höjas, förmodligen kring årsskiftet. Hur mycket priset kommer att höjas kan han inte säga.
- Vi ska hålla konkurrenskraftiga priser och ligga, som vi tror, lägst på ön, säger han.
Företagets främsta fördel är att man slipper fraktkostnaderna från fastlandet. Men priset beror också på hur vintern blir, en kall vinter driver upp priserna.
Gotländsk pellets kan inte köpas i butik, men diskussioner pågår med återförsäljare som i dag säljer pellets från fastlandet.
Tills vidare kan man hämta själv i fabriken eller vid något av öns utlämningsställen. Utlämningsställen finns på Fårö, i Lokrume, Boge, Vänge, Gammelgarn och Vamlingbo, främst hos lantbrukare som har plats att förvara stora mängder.
Även Visby och Klinte kommer att få utlämningsställen inom en snar framtid.

Gotland i första hand
Fabriken i Klintehamn har också fått förfrågningar från återförsäljare på fastlandet, men än finns inga planer på att transportera pellets över vattnet. Inget är omöjligt, medger Hans Klintbom, men i första hand ska fabriken inrikta sig på den gotländska marknaden.
Kunderna består än så länge främst av privatpersoner och en anledning är att produkten packas i säckar. Större fastigheter som exempelvis kyrkor och industrier använder lösvikt och därför kommer man inom ett par veckor även börja sälja pellets på bulk.

Pelletsfabriken i Klintehamn använder sågspån och värmen från rökgaser som är restprodukter från Gotlandsflis produktion. När spånet pressas frigörs träets egna bindemedel som sedan stelnar igen och får pelletsen att behålla formen. Eftersom pellets är mycket kompakt blir förbränningen cirka tre gånger så effektiv som ved. Den energi som går åt till framställningen är cirka 15% av dess energiinnehåll.
Gotlands värmepellets AB ägs av Ulf Bojner, Ownpower Gotland AB och Gotlandsflis AB.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om