Gotländsk vindkraft bra - men helst utom synhåll
Vindkraften svarar för 12-15 procent av Gotlands elförsörjning.Det är en stor andel jämfört med riket som helhet, där vindkraften står för knappt 1 procent.Satsningen på denna förnyelsebara energikälla är ett led i kommunens mål att bli en fossilbränslefri kommun inom en generation.Frågan är bara om det finns någon politisk enighet i denna ömtåliga fråga som vindkraften har kommit att bli i takt med de senaste årens utbyggnad.
"Gotland har genom sitt läge i Östersjön goda förutsättningar för energiuttag från vind och produktion av miljövänlig elenergi" skriver ekokommunen på sin hemsida.
Och i Gotlands kommuns Agenda 21 kan man läsa att Gotland ska bli en fossilbränslefri kommun inom en generation, det vill säga senast år 2025-2030.
För att det målet ska kunna uppnås ses vindkraften som en viktig del i satsningen.
Vindkraften är ett område som berör. Särskilt tydligt syns det i tidningarnas insändarspalter. Där ställs vindkraften - som en förnyelsebar energikälla som ger miljövänlig el - mot kärnkraft och annan fossil elproduktion.
Men lika ofta framställs den som ett hot mot de närboende och deras livsmiljö.
Hur stort utrymme har då denna ömtåliga fråga fått i den politiska debatten? Alldeles för litet, anser vissa.
Fem dagar kvar till valet får här de olika politiska partierna ge sin syn på vindkraftens framtid på Gotland.
Sex av de tillfrågade partierna anser att vindkraften ska subventioneras, åtminstone under en övergångsperiod. Tre partier säger dock ett bestämt nej på samma fråga. Gotland ska på sikt vara självförsörjande på el menar flera av partierna medan moderaterna anser att frågan är orimlig: "Alla former av protektionism är olycklig."
Vindkraften ska byggas i ordnade, planerade grupper. Alltså inte som på Näsudden, anser vänsterpartiet.
Näsudden utgör ett avskräckande exempel på hur det inte får se ut, menar Gottlandspartiet.
Mest kritisk överlag i frågan tycks folkpartiet vara. Partiet kräver ett omedelbart stopp för utbyggnad till dess att det finns en utredning som visar hur djur och människor påverkas.
Centerpartiet, miljöpartiet, vänsterpartiet är positiva till en utbyggnad, bland annat bl a för att man då kan "komma ifrån kärnkraften och det fossila energiberoendet", som miljöpartiet uttrycker det.
Hur ska man undvika att människor störs av skuggor, ljud och reflexer? Och hur ska man hantera det missnöje som finns bland de närboende?
En ekonomisk ersättning som står i proportion till det upplevda besväret skulle kunna betalas som kompenstion till dem som störs, föreslår Gotlands studentpolitiska parti.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!