Gotländsk vinnare i kockfinal

På söndagen hölls finalen i Swedish Young Chef Award i Stockholm. Amanda Lydahl från Wisbygymnasiet tog hem årets seger.

Amanda Lydahl blev Årets kockelev 2017.

Amanda Lydahl blev Årets kockelev 2017.

Foto: Privat

Gotland2017-05-08 14:11

I årets kocktävling för årskurs 3-elever på svenska restaurangskolor deltog sex finalister från hela Sverige.

– Jag blev ganska chockad av vinsten, men det är väldigt roligt. Nu ska jag hem och fira med familjen, säger Amanda Lydahl.

Under tävlingsmomentet skulle finalisterna på 1,5 timme i ett restaurangkök laga en vegetarisk restauranganpassad varmrätt för sex personer.

– Det var fantastiskt kul att det var en vegetarisk rätt. Ofta ser folk det som en utmaning att laga god vegetarisk mat, men det behöver inte bli sämre för att det inte finns animaliska ingredienser, säger hon.

Hur kändes det under själva tävlingsmomentet?

– Jag har nog aldrig varit så nervös. I början hade jag svårt att fokusera, men när jag väl kände mig hemma i köket blev det bättre. Jag gjorde en rätt av gräddkokt kålrot, buljongkokt grönkål, sotad sparris från Lilla Bjers och ramslökssmör med ramslök jag plockat själv. Juryns motivering var att det blev en välbalanserad rätt utifrån de fem grundsmakerna, vilket ibland är svårt att få till med vegetarisk mat, säger Amanda Lydahl.

Priset är 15 000 kronor samt en fisk- och skaldjurskurs.

– Jag kommer använda pengarna till att få mer matinspiration.

Efter studenten väntar sommarjobb på Lilla Bjers på Gotland, och Amanda Lydahl är viss om framtiden:

– Jag ska försöka utvecklas så mycket som möjligt i yrket, jag brinner för det här. Att få jobba med sin största hobby, det är glädje!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om