Gotländska belönad för sin Rindi-möbel

Med möbeln Rindi uppnådde möbelsnickaren Alina Ögger 4,5 i betyg på sitt gesällprov, vilket innebar att hon belönades med silvermedalj vid gesällceremonin 28 februari.

Foto:

Gotland2009-03-16 04:00
Alina Ögger, 27, är Visby-tjejen som sadlade om. Från en tänkt karriär inom mediabranschen som journaliststuderande bytte hon till möbelsnickare 2004.
- Jag kände att det var svårt att slå sig in i media- världen samtidigt som jag ville arbeta med händerna mer än knappa på tangenterna. Jag kände en enorm skaparlusta som ville utkristallisera sig.
Hon började på Lernias trätekniska vuxenutbildning.
- Ju mer jag arbetade med trä och lärde mig maskiner, desto mer blossade glöden upp och jag brann för varje nytt träslag jag lärde mig om och arbetade med.

Gesällprovet
Som förebild under Lerniautbildningen hade hon Lotti Carlgren som läste till snickare året innan och via henne fick Alina upp ögonen för möjligheten att ta gesällbrev. Efter Lernia flyttade hon till Skåne och Snickarakademin i Kristianstad. Det innebar också flera praktikplatser, bland dessa Dramatens dekorverkstad.
- Där fick jag hjälpa till med Strindbergs "Dödsdansen" och vann många nya snickarvänner och snickerikunskaper.
För gesällprovet var det ett års planering från skiss tilll ritning och där plank (körsbär) måste tas in på våren så att dessa kan acklimatiseras. En åtta sidor lång arbetsbeskrivning ingick i vilken Alina gjort en beräkning hur lång tid som skulle behövas för att tillverka möbeln. Hon räknade ut att det skulle behövas 447 timmar men fick 425.
- Ju utförligare arbetsplanering man sänder med, där varje minut av ett visst arbetsmoment beskrivs, desto svårare är det för granskarna från Granskningsnämnden att dra av tiden och man vill ha gott om tid på sig.
- Jag ville få med mina inspirationskällor, morfar (Sten som var möbelsnickare och slöjdare) och Gotland.
Gotland skulle representeras av murgröneintarsia, en tanke som dock föll bort ur planeringen och får anstå till en framtida möbel. Morfar kom med genom päronträet till lådförstyckena. Det träet hade morfar själv huggit ner och och det hittade hon i hans efterlämnade verkstad. Även andra träslag som amerikansk ek och gotländskt ene ingår.
Något favoritträslag har hon dock inte.
- De är lämpade för så många olika saker.
28 februari i år fick Alina Ögger vid gesällceremonin i Malmö rådhus hämta ut sitt efterlängtade gesällbrev och vandringsstaven. Hon fick också motta lilla silvermedaljen. Den tillfaller gesällen om denne fått över 4,5 poäng av maximalt 5 och där 3 krävs för godkänt.
Tid och själva möbeln utgör poängsystemet och Alina Ögger fick sammanlagt 4,62 poäng. Kostnaden för gesällmöbeln blev 10 500 kronor.
Alina Ögger bor i dag i Malmö och ska nu börja arbeta på Kirsebergsanstaltens snickeriverkstad (med varumärket "Made in Jail") som produktionsledare för de intagna.
- Drömmen i framtiden är att starta eget företag men jag vill nu känna trygghet med lön och arbetsvillkor samt tjäna egen lön först.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!