Gotländska bönder storsatsar

Det byggs för fullt på de gotländska bondgårdarna. 2007 var ett år då flera lantbrukare valde att satsa. Enligt Stig Pettersson, regionchef på LRF Gotland, har 200 miljoner kronor satsats i olika investeringar.

Mjölkbonde. Erik Storms utökar gården i Vamlingbo från 27 mjölkkor till 65, en investering på fem miljoner kronor. foto: rolf jönsson

Mjölkbonde. Erik Storms utökar gården i Vamlingbo från 27 mjölkkor till 65, en investering på fem miljoner kronor. foto: rolf jönsson

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2008-01-07 04:00
- Vi har legat på en hög nivå under flera år, men förra året rörde det sig om en hel del stora investeringar. Och jag tror att vi kommer att fortsätta att ligga högt, säger Stig Pettersson, regionchef på LRF Gotland.
Han uppskattar förra årets investeringar till runt 200 miljoner. Normalt sett brukar den siffran ligga på 120 miljoner.

Investeringsvilja
K-G Jakobsson på Landshypotek bekräftar att det finns en stor investeringsvilja bland öns bönder.
- Vi upplever att det investeras otroligt mycket, säger han.
En av förklaringarna till att 2007 blev ett år då många stora ladugårdsbyggen genomfördes, kan vara fördröjningen av det investeringsstöd som betalas ut av länsstyrelsen. Pengarna, som är ett EU -stöd, fanns där redan 2006, men det fanns inga tydliga riktlinjer för hur de skulle användas. Detta gjorde att det var många som väntade med sina byggen för att kunna få investeringsstöd.
- Det var lite som att dra proppen ur en flaska. Alla de som avvaktat kom nu igång, säger K-G Jakobsson.
De som stått för de riktigt stora investeringarna under året är till största delen mjölkbönder och köttproducenter. Dels är det väldigt kostsamt att bygga just en koladugård, dels ser mjölkbönderna en ljus framtid framför sig.
- Det är många som tror på mjölken och det pratas om något som kallas mjölkbältet. Det sträcker sig över norra Götaland där Gotland, Öland, Småland och Halland ingår, säger K-G Jakobsson.

Optimism
Stig Petterson, LRF, säger att det finns en stark optimism bland de gotländska bönderna och att jämfört med resten av landet är det många unga människor som väljer en framtid inom lantbruket.
Erik Storms i Vamlingbo är 22 år och han är en av Gotlands unga mjölkbönder som valt att satsa. Våren 2007 tog han över släktgården Storms efter sin far och han visste med en gång vad han ville göra. Han investerade runt fem miljoner och bygger just nu en ny ladugård med plats för 65 mjölkkor. I den gamla ladugården står det för tillfället 27 kor som i april kommer att flyttas över i den nya ladugårdsbyggnaden.
— Det är ju dyrt, men jag är ung. Jag har många år på mig på gården och då är det värt att investera, säger Erik Storms.
Planen är att med den nya ladugården och den nya mjölkningsutrustningen ska arbetsbelastningen bli densamma med 65 kor som med 27. Och om några år ska Erik Storms förhoppningsvis även se hur avkastningen ökar. Han stod inför det vägskäl som många bönder gör. Det var ingen idé att fortsätta med den gamla verksamheten eftersom det helt enkelt var för mycket arbete gentemot den förtjänst det gav.
K-G Jakobsson bekräftar att det ser likadant ut på hela ön.
För cirka fyra år sedan förutspåddes det att en tredjedel av öns 600 mjölkbönder skulle göra stora investeringar medan en tredjedel skulle lägga ner verksamheten.
- Och nu kan man konstatera att det har stämt ganska väl, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om