Ryggen och axlarna. Enligt en nyligen släppt rapport från fackförbundet Byggnads är det kroppsdelarna där flest byggarbetare har problem med belastningsskador. Samtidigt visar förbundets siffror att nio av tio medlemmar upplever smärtor kopplade till sitt arbete.
– Det är en tuff bransch. Många av våra medlemmar är slitna, säger Felix Jonsson, ombudsman på Byggnads på Gotland.
Under veckan har fackförbundet satt fokus på sina medlemmars arbetsmiljö – med ett särskilt ljus på just belastningsskador – över hela Sverige. Felix Jonsson har tillsammans med sin kollega Marcus Johansson varit ute och kontrollerat flera arbetsplatser på Gotland.
– Vi har en särskild checklista som vi stämmer av. Bland annat kontrollerar vi hur man ger instruktioner kring olika arbetsmoment och hur man använder hjälpmedel som exempelvis lyftkranar, säger Felix Jonsson.
Han uppskattar att Byggnads har mellan 550–600 arbetande medlemmar på ön. Marcus Johansson berättar att de har besökt nästan alla olika yrkesgrupper som organiseras i förbundet.
– Vi har bland annat träffat plåtslagare och rörmokare. Så inte bara snickare på byggen, säger han.
Enligt förbundet ledde sammanlagt 31 arbetsplatsolyckor till att gotländska byggarbetare sjukskrev sig under 2020. Det gör att Gotland placerar sig i toppen av statistiken över de län som har högst olycksorsakad sjukfrånvaro per 1 000 byggarbetare.
Vid besöken på arbetsplatserna tycker ombudsmännen att de har blivit väl mottagna av de ansvariga företagen. Och enligt dem tar de gotländska byggföretagen ofta ansvar när det gäller belastningsskador.
– Känslan är absolut inte att de inte bryr sig om det, säger Marcus Johansson och får medhåll av Felix Jonsson:
– Ibland är det förebyggande arbetet inte tillräckligt. Men då är det oftast stress som är orsaken – inte att företagen struntar i det.
Bland unga byggarbetare tror de att synen på belastningsskador skiftar. De yngre kan ofta ha bättre kunskap om hjälpmedel som kan avlasta kroppen i arbetet. Men de kan också vilja visa sig på styva linan när det kommer till fysiskt tunga arbetsuppgifter.
– De kan ryckas med och tänka att det är tufft att ta i mycket. Men kroppen ska räcka ända till pensionen. Och jag hoppas verkligen att de unga inte accepterar att den kan vara helt utslagen då, säger Felix Jonsson.