Gotländska elever toppar "mjölkligan"
81 procent av killarna och 58 procent av tjejerna på Gotland dricker mjölk till skolmaten.
Mjölk är den populäraste måltidsdrycken bland 15-åringar på ön. Näst populärast är vatten.
Det konstateras i en stor och ny undersökning om mat- och dryckesvanor i högstadieskolornas skolmatsalar. Studien är gjord på ungdomssajten Lunarstorm på uppdrag av Mjölkfrämjandet.
Undersökningen visar att gotländska skolungdomar på högstadiet dricker mer mjölk till skolmaten jämfört med elever i övriga landet. Främst är det pojkarna på ön,som väljer att dricka mjölk till skollunchen, men också de gotländska flickorna dricker mer mjölk än sina jämnåriga fastlandskamrater.
- På Gotland är det totalt sett 65 procent av 15-åringarna som dricker mjölk till skolmaten mot 57 procent i övriga riket. Det gör Gotland unikt när det gäller mjölkkonsumtionen bland ungdomar, säger Kerstin Wikmar som är dietist på Mjölkfrämjandet.
Undersökningen som har genomförts av Lunarstorm research omfattar 6 084 femtonåringar i en attitydundersökning och 5 067 i en faktaundersökning. Studien noteras därmed som den hittills mest omfattande i sitt slag som har gjorts i de svenska högstadieskolorna.
- Att gotländska barn och ungdomar väljer att dricka mjölk till skollunchen beror nog lite på tradition. På Gotland lever vi i ett samhälle nära naturen och kulturen, funderar kostchefen Inger Göthberg.
Hon konstaterar att i de gotländska skolorna serveras både lättmjölk och mellanmjölk och i vissa av landsbygdsskolorna dessutom standardmjölk. Som alternativ till mjölk serveras vatten, men däremot inte saft.
Allt fler uppmärksammar också att mellanmjölken som serveras i skolorna på Gotland är ekologisk, producerad på ön och tappad på Arla i Visby. Sedan april förra året är all mellanmjölk som serveras i öns skolor ekologisk och lokalt producerad. Detsamma gäller för sjukvården och andra kommunala storkök.
- Det är härligt att höra. Vi vet att elever som dricker mjölk blir mer mätta och då ökar förutsättningarna att prestera bra. Mjölk innehåller 18 av 22 näringsämnen och behövs för att uppnå en fullvärdig skollunch, framhåller Kerstin Wikmar.
Hennes erfarenhet är att fler elever väljer att dricka mjölk om det bjuds både lätt-, mellan och standardmjölk i skolmatsalarnas mjölkbarer. Viktigt är också att mjölken serveras är kall och att glasen är kalla och torra. Mjölk är godast att dricka kall och ur kalla glas, framhåller hon.
- Vi är glada att vuxna runt eleverna i skolorna inser mjölkens stora betydelse för hälsoutvecklingen. Mjölken har en stark ställning och nu serveras mjölk varje dag till skollunchen i 97 procent av svenska skolor, konstaterar Ingela Stenson. Hon är chef för Mjölkfrämjandet som bildades 1992 av branschorganisationen Svensk Mjölk.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!