Sedan flytten till Gotland för drygt tolv år sedan har Jacqueline Ragheb satt avtryck på ön. Rumblewood – filmproduktionsbolaget som hon driver tillsammans med Saša Jancic – har bland annat uppmärksammats för flera tunga reklamuppdrag, däribland för Örebro stad.
Men det finns förstås en lång och brokig förhistoria: Om en sjuårig flicka som lämnande Egypten för Sverige och som några år senare fann sitt kall i livet.
– Det första som slog mig när jag kom till Sverige var hur tomt det var på gatorna jämfört med Egypten, berättar Jacqueline Ragheb i podden, som leds av Nina Rung.
Landet i norr blev en fristad för Jacqueline.
– I Egypten förföljdes vi på grund av vår tro. När jag började skolan gick jag först i en katolsk skola. Problemen startade när jag bytte till en kommunal skola. Helt plötsligt märkte jag att man hade något emot mig. Jag blev slagen, trakasserad, och kunde inte förstå varför. I Sverige var allt annorlunda. För det mesta brydde sig inte folk om att jag var annorlunda och kom från en annan kultur.
Plugget gick betydligt lättare i Sverige och framtidsplaner började smidas. Jacqueline Ragheb tänkte sig först en karriär som modefotograf, men ett biobesök på gymnasiet förändrande allt.
– Det var "Amelie från Montmartre". Jag kände att den var menad för mig och att jag helt ensam i salongen när jag såg den. Jag insåg att det är regissör jag måste bli för att kunna skapa något liknande.
Kort efter att filmutbildningarna i Falun och Trollhättan hade avslutats grundade hon och Saša Jancic företaget som skulle bli dagens Rumblewood.
– Min och Sašas dröm har hela tiden varit långfilm, men vi var osäkra på vägen dit. Skulle vi jobba oss upp eller starta eget och göra saker på vårt sätt? Vi landade i att den här branschen behöver folk som går sin egen väg.
Rumblewood förbereder sig nu för att skicka en långfilmsansökan till Svenska filminstitutet.
– Jag vill lyckas här i livet. Det beror nog delvis på att jag växt upp med föräldrar som, i och med flytten, gett upp sina karriärer för att jag ska få ett bra liv. Då vill jag kunna ge något tillbaka. Sedan vill jag förmodligen bevisa för det där lilla barnet inom mig och jag kan visst, jag är inte alls dum som lärarna i Egypten sa att jag var.
Detta, liksom tidigare, avsnitt i Nina Rungs intervjuserie hittas här, samt på Spotify.