Rektorerna vittnar om ledigheter utan lov

Enligt flera rektorer på Gotland har ledighetsansökningar för skoldagar ökat igen. När de ger avslag åker vissa föräldrar på semester ändå, vilket påverkar såväl elever som lärare.

”Det som stör mig är när man får höra det från barnen, att de ska resa bort på skoldagar utan att vi fått någon ledighetsansökan. Då brukar jag kontakta föräldrarna och då säger de oftast att de glömt lämna in ansökan. Det tycker jag är nonchalant”, säger Tina Örnberg, rektor på Montessori friskola i Visby.

”Det som stör mig är när man får höra det från barnen, att de ska resa bort på skoldagar utan att vi fått någon ledighetsansökan. Då brukar jag kontakta föräldrarna och då säger de oftast att de glömt lämna in ansökan. Det tycker jag är nonchalant”, säger Tina Örnberg, rektor på Montessori friskola i Visby.

Foto: Hanna Mi Jakobson

Gotland2024-03-20 06:15

Jörgen Norström är chef för grundskolan och säger att regionen är strikt när det gäller ledighet utanför skolloven.

– Det hade en kraftig minskning under pandemin, men vi ser att det ökar igen med olika ledigheter som inte är enskilda angelägenheter med synnerliga skäl, som skollagen anger, säger han.

Vi har frågat alla rektorer på Gotland hur de hanterar ledighetsansökningar och ungefär hälften har svarat. Generellt beviljas enstaka dagar för exempelvis läkarbesök, begravningar och högtider men det kan även gälla exempelvis mopeduppkörning, släktbesök eller idrottsturneringar. Däremot avslås oftast vanliga semestrar.

– För semesterresor är vi strikta, att vara i undervisning i skolan är ett måste för att klara målen framåt helt enkelt, säger Jörgen Norström.

undefined
”Vi har väldigt många dagar på ett år som man inte går i skolan, man har 187 dagar om året som man kan förlägga sina resor till”, säger grundskolechefen Jörgen Norström och tillägger att de resterande 178 dagarna är skoldagar.

Flera av rektorerna uppger att undantag ibland görs för elever med föräldrar som arbetar alla skollov och inte har möjlighet att åka iväg utanför skoltid. Ledighet verkar även beviljas om eleven annars har hög närvaro och uppfyller kunskapskraven, men det krävs extra insatser för att komma ikapp.

– Det blir missad skolundervisning men också ett dubbelt arbete för lärare när eleven ska ta igen det man har missat, påpekar Jörgen Norström.

Dubbelarbetet kan handla om att förbereda hemuppgifter och repetera undervisningen.

– Vi kan inte göra allt på repeat bara för att någon har varit borta. Så då missar man skolan, säger Tina Örnberg som är rektor på Montessori Friskola Gotland.

undefined
Enligt rektorn Tina Örnberg är det inte bara undervisningen och kunskapskraven som gynnas av hög närvaro. ”Är man i skolan mycket så blir man en kamrat att lita på och man är tryggare i de sociala relationerna”, säger hon.

Det är hon som beviljar eller avslår alla ledigheter för eleverna, men rektorer kan även låta lärare ta beslut för kortare ledigheter. Tina Örnberg, och andra rektorer vi har frågat, godkänner sällan ledighet under de nationella proven.

– Där är vi stenhårda. Det är jobbigt nog för dem som är sjuka att hitta en annan tid för provet, säger Tina Örnberg.

Rektorerna avslår oftast nöjesresor på skoltid. Tina Örnberg har dock förståelse för att det kan behövas anpassning till båttider, att det är dyrare att semestra under loven och att föräldrar som arbetar i besöksnäringen inte kan resa under loven. Hon påpekar också att vissa resor kan bidra till ett lärande.

– Då vill vi gärna att de skriver resedagbok och har en presentation för att dela den erfarenheten med klasskamraterna. Men en sol- och badsemester på Gran Canaria på ett all-inclusivehotell är inte lika lärorik som en resa där man tar del av landets kultur, säger hon.

undefined
”Om man åker till andra sidan jordklotet kan jag förstå att man inte vill vara borta i bara en vecka”, säger rektorn Tina Örnberg och tillägger. ”Jag är mer benägen att ge ledighet en längre tid om de har skolgång under tiden, till exempel på svenska skolan utomlands.”

Flera rektorer vittnar om att deras avslag inte alltid följs av föräldrarna och att vissa inte ens ansöker om ledighet.

– Så skulle de inte göra med sina egna jobb, boka resan utan att ta ledigt från jobbet. Det säger någonting om hur de ser på deras barns skolplikt, säger Tina Örnberg.

Enligt henne är det inte ett stort problem, men det förekommer.

– Det är inte majoriteten, men det finns en grupp föräldrar som tycker att de har rätt att ta ledigt när de vill, säger Tina Örnberg och nämner att de kan bli ledsna, sura och arga om de inte får det.

Det här läsåret kan hon bara minnas tre tillfällen med olovlig frånvaro. I det ena fallet gjordes ingen ledighetsansökan alls, i det andra fallet reste familjen med eleven trots att de blivit nekade och i det tredje fallet gjorde familjen en sjukanmälan i stället.

– Föräldrar kan inte ljuga för oss, för allt kommer fram på en liten skola, säger hon.

undefined
”Det som stör mig är när man får höra det från barnen, att de ska resa bort på skoldagar utan att vi fått någon ledighetsansökan. Då brukar jag kontakta föräldrarna och då säger de oftast att de glömt lämna in ansökan. Det tycker jag är nonchalant”, säger Tina Örnberg, rektor på Montessori friskola i Visby.

Även de andra tillfrågade rektorerna vittnar om att ledighet tas även om den inte fås.

– Det är klart att det är ett problem i de fall när föräldrar inte anammar att ledigheter inte beviljas, säger grundskolechefen Jörgen Norström.

På fastlandet finns det ett aktuellt fall där föräldrarna döms till att betala vite för olovlig frånvaro, på grund av en flera månader lång Thailandsresa.

– Vi har givetvis läst domen och tagit del av den och tittat på det från förvaltningens sida. Vi har inte utdelat vite eller anammat det som den kommunen har gjort, säger grundskolechefen Jörgen Norström och tillägger.

– Däremot är det inte sagt att vi inte kommer att göra det i framtiden om problematiken fortsätter med olovlig ledighet.

Tina Örnberg har inte heller gått så långt.

– Det är ingen hos oss som har så hög frånvaro att jag känner att jag ska anmäla det någonstans. Jag vet att man som huvudman kan ge dem ett vite, men det är inte något som jag ens har funderat på att göra, säger hon.

undefined
Tina Örnberg, rektor på Montessoriskolan i Visby, gestaltar sina tankar om elevers ledighet på tavlan. ”Det är egentligen det jag vill, att de ska lägga sina semesterresor på loven”, säger hon.
Skolplikt och ledighet

Skolplikten innebär att elever i skolåldern måste gå i skolan, från höstterminen det år de fyller sex år till att de har gått ut årskurs 9. Vårdnadshavare ansvarar för att eleven kommer till skolan.

Barnen ska gå i skolan och har inte automatiskt rätt att vara lediga mer än på loven. Om barnet ska vara ledigt från skolan måste vårdnadshavare ansöka om det.

En elev kan få ledigt för till exempel familjehögtider eller religiösa högtider och vissa resor. Om det finns väldigt speciella skäl kan eleven få längre ledighet. Rektorn på skolan fattar beslut om ledighet utifrån varje enskilt fall, efter en samlad bedömning av elevens studiesituation och förhållanden.

Om familjen vill vara utomlands under en längre period eller gå på en skola i ett annat land, och fullgöra skolplikten på annat sätt, behöver vårdnadshavare prata med rektorn om det. För att få en sådan ansökan godkänd krävs det synnerliga skäl.

Om familjen flyttar utomlands permanent, och inte längre är folkbokförd i landet, så upphör skolplikten. 

Källa: Region Gotland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!