Gotländska föregångare förr och nu
Vilka kvinnor som lever och verkar i dag kommer i framtiden att ses som gotländska föregångskvinnor? I dagens Söndags lyfter GA fram Kvinnoåret 2010 med hjälp av Ingeborg Lingegård, Inger Harlevi, Barbro Lomakka och Marie Walleberg.
Ingeborg Lingegård. Med böckerna om Gotländska föregångskvinnor har Ingeborg Lingegård skrivit in sig i historien.Arkivfoto: Rolf Jönsson
Foto: Rolf Jönsson
Gotländska föregångskvinnor heter bokserien hon skrev sedan FN 1975 proklamerat det internationella kvinnoåret. Tio år senare kom den första delen ut.
- Eftersom minst hälften av världens befolkning består av kvinnor, men kvinnornas historia inte finns dokumenterad annat än i undantagsfall, var det meningen att under det här året både i historisk tid och i nutid belysa kvinnans ställning i världen och medverka till att dokumentera densamma, noterade hon 1985.
Ingeborg Lingegård var vid den tiden ordförande i visbyföreningen av Hem och Samhälle och som journalist på Gotlands Allehanda skrev hon artiklar om kvinnor och tände på idéerna om hur kvinnorna på Gotland skulle celebrera kvinnoåret.
I den första delen av gotländska föregångskvinnor lyfter hon fram kvinnor ur historien som Madame Donner, Mathilda Enequist, Elfrida André, Betty Pettersson, Wilhelmina Skoog och Sophia Magdalena Björkander.
I del två 1988 konstaterade hon att då fanns ett större intresse än tidigare att skriva och läsa om kvinnor som varit föregångare inom olika områden. Från 1800-talets mitt öppnades nya yrkesområden för kvinnor och hon skildrar gotländska pionjärer som Sigrid Kristina Engström och Hilma Johansson.
- Det finns också kvinnor utan någon egentlig yrkesutbildning, men som genom sin livsstil uträttade väldigt mycket och verkade som föregångare för en mer humanitär livssyn, konstaterade Ingeborg Lingegård i förordet.
2010 utnämner Gotlands museum till ett kvinnoår. Med start i utställningen Hon, med Gun Westholm som ansvarig för både utställning och stora delar av årsboken, genomsyras verksamheten under året av ett kvinno- eller genusperspektiv. Givet är att Gotländskt Arkiv är ett temanummer med kvinnan i fokus.
Med facit i hand kan konstateras att kvinnoåret 1975 blev startpunkt för aktiviteter med kvinnoperspektiv och kvinnans position flyttades fram. För Gotlands del gäller bland annat Ingeborg Lingegårds insatser och böcker om gotländska föregångskvinnor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!