Gotländska företag står stilla i coronakrisen

Gotländska företag går på halvfart. Det framgår av en undersökning som gjorts av Svenskt Näringsliv. För IVisby tryckeri är läget mycket värre än så.

När allt ställs in och företag krisar kommer det inte in några beställningar till IVisby tryckeri. Robin Malmqvist ser att företaget bara utnyttjar en bråkdel av sin kapacitet. I bakgrunden syns Peter Larsson och Sara Krusare.

När allt ställs in och företag krisar kommer det inte in några beställningar till IVisby tryckeri. Robin Malmqvist ser att företaget bara utnyttjar en bråkdel av sin kapacitet. I bakgrunden syns Peter Larsson och Sara Krusare.

Foto: Eva Klint Langland

Gotland2020-04-30 10:09

Svenskt Näringsliv fick dystra besked när de frågade sin företagarpanel på Gotland hur det går med produktionen just nu.

Varannat gotländskt företag utnyttjar mindre än 60 procent av sin produktionskapacitet. 

Vart femte företag använder inte ens 20 procent av sina resurser. 

IVisby tryckeri ligger nära den senare gruppen. Företagets vd Robin Malmqvist uppskattar att produktionen är mindre än en fjärdedel av den normala.

Det är tyst när han går genom de stora hallarna i tryckeriet. En luftfuktare susar, annars står maskinerna stilla. 

– Vårt bolag bygger på att det händer saker, att det pågår evenemang, att företag vill synas. Men nu ligger allt på is.

Sedan Robin Malmqvist tog över som vd för tolv år sedan har det gått bra för företaget. 

– Jag har aldrig behövt säga upp någon. Vi har bara växt och tittat framåt. 

Att konjunkturen skulle svänga var han beredd på. Robin har krissäkrat sitt företag, byggt upp en buffert och skaffat sig flera olika ben att stå på. Men i coronakrisen står det plötsligt stilla inom alla verksamhetsgrenar, för andra företag som krisar köper varken trycksaker, flaggor, profilkläder eller skyltar.

Att Almedalsveckan ställdes in blev en rejäl smäll. Inför det evenemanget brukar personalen jobba nästan dygnet runt i veckor och IVisby bygger upp ett tillfälligt tryckeri på Wisby Strand.

– Luften gick fullständigt ur mig och jag blev helt tom när jag fick höra det på radion, berättar Robin.

Men på IVisby tryckeri försöker Robin och hans personal att vara konstruktiva och tänka i nya banor. Just nu hoppas man på att vinna regionens upphandling av skyddsvisir med en modell som har utvecklats på företaget. Och det som ändå håller verksamheten igång är att företag som inte berörs så mycket av krisen tidigarelägger beställningar.

– Det är vi väldigt tacksamma för. 

IVisby tryckeri är från början ett familjeföretag som startades 1996, men det har anor sedan 1846. Nu blöder företaget. Trots att personalen har permitterats och bara jobbar 40 procent handlar det redan om miljonbelopp.

I Svenskt Näringslivs gotländska företagarpanel uppger 40 procent av företagarna att de har varslat personal eller planerar att göra det under den närmaste tiden. IVisby tryckeri är ett av de företagen. 

– Vår kostym kommer att se annorlunda ut efter det här. Vi kommer inte att rida ut krisen med fullt manskap. Det är tufft. Vi är ju som en familj och alla är ledsna. 

– Det är en sådan sorg att det kan bli så här. Min familj stöttar mig så klart, men det är ett livsverk som raseras. 

Regeringen har lanserat en lång rad åtgärder för att underlätta för företagen i coronakrisen. Det handlar om möjligheter att permittera, men också om exempelvis anstånd med skatteinbetalningar och sänkta arbetsgivaravgifter. 

Svenskt Näringslivs undersökning visar att de gotländska företagen använder sig av i stort sett hela den verktygslådan. Men Robin Malmqvist har bestämt sig för att inte skjuta skatten på framtiden. 

– Absolut inte. Det kommer bara leda till att det blir ännu tuffare att komma igen efter krisen. Då står vi där med en stor skuld och vi vet inte hur det kommer att se ut då. 

Under gårdagen presenterade även Företagarna en rapport. Där framgår det att småföretagens orderingång kan hamna på en lägre nivå än vid finanskrisen 2008. Bara vart fjärde företag tror att orderingången kan öka. 

Så mår gotländska företag

9 procent har normal produktionskapacitet.

66 procent har finansierings- eller likviditetsproblem på grund av coronakrisen.

40 procent planerar att varsla.

50 procent har permitterat eller planerar att göra det.

69 procent ser en minskad försäljning/orderingång jämfört med hur det såg ut för sex månader sedan. För 28 procent har den minskat med mer än 75 procent.

Frågorna gick ut den 15 april till 121 företag i Svenskt Näringslivs Företagarpanel. De besvarades av drygt hälften av de tillfrågade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!