Så gör de gotländska företagen med julfirandet i år

En tuffare jul- och nyårshelg väntar för de flesta privatpersoner. Men hur gör företagen med julfesten i år?

I år väljer företagen att fira julen på olika sätt, vissa storskaligt och andra i mindre format.

I år väljer företagen att fira julen på olika sätt, vissa storskaligt och andra i mindre format.

Foto: Privat

Gotland2022-12-19 17:04

SCB:s senaste statistik visar att inflationen låg på 9,5 procent för november, främst orsakad av de skenande elpriserna. Utöver det fortsatte även matpriserna att stiga för tolfte månaden i rad.

För många kommer julen att kännas i plånboken. Men stramar även företagen åt budgeten för julfesten? Det verkar vara blandade beslut i den frågan.

På Destination Gotland har man valt att satsa på ett fullskaligt julfirande.

– Vi hade i början av december en sammankomst på Wisby strand för alla våra medarbetare. Det blev den första personalvårdsaktiviteten vi genomfört sen pandemin, säger sälj- och marknadschefen Adam Jacobsson.

De har valt att fira på liknande sätt tidigare år, men denna jul skippade man julklapparna och gav som många andra företag till välgörenhet.

– I år valde vi att satsa på att skänka pengar till UNHCR för att stötta deras arbete i Ukraina.

undefined
Adam Jacobsson är sälj- och marknadschef på Destination Gotland.

Även Payex och Nybergs Entreprenad valde att satsa på julfest, efter att de senaste årens fester har ställts in.

– Detta var första gången sedan pandemin. Vi är givetvis mycket medvetna om det ekonomiska läget, men samtidigt är det viktigt att som arbetsgivare visa uppskattning och bygga gemenskap, säger Ralf Bagner, pressansvarig på Payex. 

– Vi kommer ha julbord på Wisby hotell tillsammans med alla på företaget. Vi har inte haft det under några år på grund av pandemin men i år blir det av, säger Annika Virgin på Nybergs entreprenad, som även de bytte ut julklapparna mot ett bidrag till Rädda barnen.

På Region Gotland har firandet delats upp per förvaltning.

– Det är ett sätt att visa uppskattning för de insatser som gjorts under året. Alla verksamheter har själva fått välja en aktivitet som passar dem. Det har exempelvis varit en friskvårdsaktivitet eller julmiddag, säger kommunikatören Lisa Häggstam.

Regionens julfirande har genom åren sett olika ut. Under pandemin fick de anställda presentkort på 400 kronor. Andra år har pengarna lagts på sociala aktiviteter inom förvaltningarna.

– I år har vi satt av 3 000 000 kronor, som delas lika på antalet medarbetare, säger Lisa Häggstam.

På Geab och Svenska spel har man i år haft mindre julfiranden. Geab höll ett julmingel på kontoret med mat och quiz, medan Svenska spel bjöd på fika och julfrukost.

undefined
Den gemensamma trenden för företagen i år verkar vara att skänka pengar till välgörande ändamål.

– Det är flera faktorer som avgjort att det blev så. Vi ville kombinera önskan av att samlas samtidigt som vi ville göra det enkelt och måttfullt. Ett annat år kanske vi väljer en annan väg, säger Geabs vd Oskar Lindehejd.

Personalen fick även en julgåva på 450 kronor per person. De fick välja mellan ett lokalt hantverk eller att skänka pengarna till Birkagården.

– En stor del har valt att skänka pengarna, så det har verkligen funnits ett stort intresse för att hjälpa till, säger Oskar Lindehejd.

På Svenska spel hade man i år ingen julklappspeng, utan i stället valde man tidigare under året att skänka pengar till Ukraina, uppger internkommunikatören Frida Fungmark. Hon berättar även att man i år valt att inte hålla någon stor julfest, då de under hösten hade ett stort firande på Wisby strand.

– Vi firar på andra sätt. I år sågs vi exempelvis på vår Santa social day och under fredagen för att fira jultröjans dag. Då har vi haft julfrukost och sen fikar vi under dagen, säger Frida Fungmark och tillägger:

– Det verkar inte som att någon har saknat något annat. Många jobbar hemifrån och ses inte så ofta, därför är det bara härligt när vi väl ses. 

Julmaten blir dyrare i år

SCB:s statistik visar att julmaten blivit dyrare än andra livsmedel i år. 

– Apelsiner har blivit dubbelt så dyra under det här året med en prisförändring på 97,8 procent. 

– Gravad och rökt lax har ökat med 35,5 procent sedan december förra året. 

– Det som stigit minst i pris är choklad, nötter och torkad frukt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!