Framgången för öns företag finns i det lokala

Hyperlokalt. Det är ordet för att lyckas nå hållbarhet både som företagare och för klimatet, menar forskarna Jenny Helin och Matilda Dahl.

Småföretagande med stor lokal förankring kan vara vägen till hållbarhet för såväl företagaren som klimatet, menar Jenny Helin och Matilda Dahl på Campus Gotland. Under tio år har de genomfört studien som ligger till grund för seminariet.

Småföretagande med stor lokal förankring kan vara vägen till hållbarhet för såväl företagaren som klimatet, menar Jenny Helin och Matilda Dahl på Campus Gotland. Under tio år har de genomfört studien som ligger till grund för seminariet.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2023-09-20 20:30

Koncerner och dotterbolag, global tillväxt och vikten av att vara skalbar – för att kunna växa på nya marknader. Så ser ofta den gängse bilden ut för en framgångsrik företagsekonomi. 

Forskarna Jenny Helin och Matilda Dahl, lektorer i företagsekonomi vid Uppsala universitet Campus Gotland, har en annan bild av vad som föder framgång och hur ett hållbart företagande ska se ut. 

– Vi har stört oss på retoriken att man för att ha ett framgångsrikt företagande måste roffa åt sig och ha tillväxt, säger Matilda Dahl och berättar att det riskerar att ställa orimliga krav på människorna bakom företagen.

I tio år har de intervjuat ett antal företagare på Gotland som underlag i sin studie.

– Då kände vi att vi behövde komma ut på ett annat sätt och ha andra typer av samtal, säger Jenny Helin och berättar hur de köpte en gammal beige husvagn från 1985, som de ställde upp på olika platser på ön för att jobba i.

undefined
Jenny Helin och Matilda Dahl har engagerat sig i vad som driver och får många av öns företagare att lyckas med en hållbar och småskalig utveckling.

Globala jättar som Spotify, HM, Apple och Ikea används ofta som modell för ett lyckat företagande.

– Den typen av företag står för en stor del av den klimatkris vi nu lever i. Då blir det extra tråkigt att det är det vi ska lära oss av, säger Matilda Dahl och berättar att de såg en helt annan bild hos de tre gotländska kvinnliga företagare som de djupintervjuade.

Ulrika Magnusson på Katthammarsviks rökeri, Fia Lundberg, Fårö islandshästar, och Birgitta du Rietz på Gåsemora utgår från en stark lokal förankring. Det har varit deras gemensamma väg till framgång, enligt forskarna.

– De har ett så otroligt långsiktigt perspektiv, på gården, platsen och hos människorna som finns där, säger Jenny Helin och visar i handflatan vad hon och Matilda Dahl beskriver som en modell för att jobba hyperlokalt.

En liten prick mitt i handen är basen, det lokala i socknen. Här driver även lokala utvecklingsbolag verksamhet med stor framgång. Ofta kring en nedlagd skola eller prästgård. Först i en yttre cirkel i handflatan finns omvärlden, utan att för den skull vara det viktigaste.

– Det är för den inre cirkeln de här företagen finns, säger Jenny Helin.

undefined
Småföretagande med stor lokal förankring kan vara vägen till hållbarhet för såväl företagaren som klimatet, menar Jenny Helin och Matilda Dahl på Campus Gotland. Under tio år har de genomfört studien som ligger till grund för seminariet.

De gotländska företag som nått framgång har, tvärtemot gängse råd om att man måste nischa sig och vara skalbara, lyckats göra det genom att vara lokala.

– Vi ska vara stolta över den företagsamhet som finns och hur den bedrivs, säger Jenny Helin.

Tillsammans med Matilda Dahl har hon skrivit boken "Hemkomstens ekonomi", för att sprida det gotländska framgångsreceptet. Boken är formgiven och illustrerad av fotografen Elisabeth Ubbe.

– På Gotland kryllar det inte av riskkapital, men man får det att snurra ändå. Det vill vi lyfta för att andra ska lära sig, säger Matilda Dahl. 

undefined
Jenny Helin och Matilda Dahl pekar på att många av öns mest framgångsrika företagare redan jobbar så som de önskar.

Inte sällan bygger de företag som har lyckats på en vision och någons drömmar. Forskarna kallar det ett "pågående drömmeri" och menar att man som företagare bör försöka skapa luckor i almanackan. Stunder av monotont arbete, där handens verk är det viktiga, skapar förutsättningar för att hinna tänka.

– När du springer mellan 17 olika zoommöten är du inte särskilt kreativ, säger Matilda Dahl och menar att stress och ett system där all tid mäts i pengar har en negativ påverkan:

– Hur ska vi kunna fatta kloka beslut om vi hela tiden bara surrar runt, tillägger Jenny Helin.

undefined
Att lyckas som företagare måste inte innebära tillväxt och förmåga att skala upp sin verksamhet, anser Jenny Helin och Matilda Dahl. Nu öppnar de för samtal och diskussion kring sina studier.

Att vara snäll mot sig själv, och lyssna till de egna drömmarna om vad man håller på med, är forskarnas råd till öns företagare.

– Försök grabba tag i och hitta din innovationskraft, säger Jenny Helin, medan Matilda Dahl påminner om att lågsäsong är högsäsong för att hitta lugnet att tänka framåt:

– Det är när ingenting händer som det händer.

undefined
Lennart Niklasson i Lojsta var en av de första som var med i studien. Här tillsammans med Matilda Dahl framför husvagnen på gården.

För att bjuda in till diskussion kring hållbart företagande, och titta på de modeller som varit framgångsrika, bjuder de båda forskarna in allmänhet och företagare i synnerhet till seminarium på Campus Gotland, på torsdag klockan 11.30.

– Även om vi har hållit på i tio år blir det aldrig klart. Vi vill fortsätta att lära oss, tillsammans med Gotlands företagare.

undefined
"Hemkomstens ekonomi" heter Jenny Helin och Matilda Dahls bok med bilder av fotografen Elisabeth Ubbe.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!