Socialstyrelsen har tagit fram ny statistik på medelåldern på förstföderskor. I landet ligger medelåldern på 29 år. På Gotland är motsvarande siffra 28,7 år, vilket kan jämföras med för 30 år sedan då medelåldern för förstföderskor på Gotland var 25,6 år.
I en studie utförd vid Sahlgrenska akademin år 2004 analyserades samtliga graviditeter i Sverige mellan åren 1987-2001, sammanlagt 1,6 miljoner graviditeter. Här studerades särskilt graviditetskomplikationer och utgången av graviditeterna hos kvinnor i åldrarna 40-44 och 45 år eller äldre, jämfört med kvinnor i åldern 20-29 som födde barn under samma period.
Bland annat kunde man utläsa att fler barn till kvinnor över 40 dör i magen eller under de första levnadsåren jämfört med barn födda av kvinnor i 20-årsåldern.
Sex av 1 000 barn födda av kvinnor i 20-årsåldern dog i magen eller under de första 28 dagarna. Motsvarande siffra för kvinnor i åldern 40-44 var elva, och för kvinnor över 45 var siffran 17.
Anna Hörsne-Malmborg är enhetschef för förlossningen, BB och gynmottagningen vid Visby lasarett.
– En ung människa föder lättare barn. Människokroppen är konstruerad rent fysiologiskt så att du ska föda barn före 25 års ålder. En kvinnokropp på 45 år är ju mer sliten än en 25-årings. Det innebär en ökad risk om du kommit upp i åren, kanske framför allt en risk att barnet drabbas av Downs syndrom.
Men det är inte bara åldern på förstagångsföderskorna som ökar. Även andelen överviktiga förstagångsmammor ökar. På 10 år har BMI (Body Mass Index) som är en uträkning på kroppsvikt i förhållande till kroppslängden – ökat från 24,6 till 25,3 i riket i snitt bland förstföderskor. På Gotland var motsvarande siffra 25,1 för tio år sedan, och i dag ligger BMI i snitt på 25,7 för de gotländska förstföderskorna.
Enligt världshälsoorganisationen klassas BMI över 25 som övervikt, och över 30 som fetma.
– Det är generellt en hälsorisk med för högt BMI, lägg där till att bära ett liv i din kropp. Det innebär en ännu högre risk och en stor belastning på alla inre organ. Har du för högt BMI kan du oftast inte ens bli gravid. Naturen är ganska vis på det sättet, säger Anna Malmborg-Hörsne.
Hon säger även att en sådan graviditet inte räknas som en normal graviditet eftersom det innebär extra kontroller och särskilda rutiner i samband med exempelvis narkos.