Gotländska guldbönder

Mats Bolin, Tummelbos i Levide, Yvonne och Bo Björkqvist, Dans i Hejde, Anna Gardelius och Nils-Henrik Hansson, Ansarve i Tofta, Gun och Mats Lindberg, Lauks i Lokrume, och Rune Pettersson, Bringsarve i Ardre.

Gotland2007-01-31 06:00
Där har ni årets gotländska mjölkbönder som levererat prickfri mjölk i minst 23 år. Måndagen den 12 februari får de ta emot guldmedaljerna av kronprinsessan Victoria. Det sker i Stockholms konserthus och är en del av Lantbruksveckan.
I december i fjol fick Yvonne Björkqvist i Hejde belöning vid Hushållningssällskapets årsmöte. Nu får hon tillsammans med maken Bo hämta guldmedaljen i Stockholm. De har 40 kor hemma vid Dans. Numera kan Bo åter vara med i ladugården, men det är hans oerhörda envishet som gjort att han kommit igen mycket bra efter en stroke för 13 år sedan.

Medaljörer vid Lauks
Även Gun och Mats Lindberg i Lokrume har 40 mjölkkor.
- Vi tog över gården av Guns föräldrar 1968, säger Mats. Då hade vi 14 kor. Efter tolv år byggde vi ny lagård med 30 platser, men vi utökade ytterlighare och har ni 40 kor och det lever vi på.
Han minns hur de i början skickade iväg mjölken i mjölkspann till Tingstäde mejeri, men senare blev det mejeriet i Visby som tog hand om mjölken.
- Då i början var det noga med att kyla spannen för sen skulle de stå på ett bilflak innan de kom till mejeriet, säger Mats.
Även om det är båsladugård vid Lauks så går allt som på räls!
- Vi har räls för mjölkmaskinerna, för ensilagevagnen och för kraftfodervagnen, säger Mats.
Just nu håller den yngre generationen på att ta över vid Lauks. Dottern Helene med sambo Pär Berlin går just nu utbildningar. Pär på Lövsta och Helene går på seminkurs.

Gammal gård
Rune Pettersson i Ardre tog över gården 1982, men redan på 1700-talet slog sig de första släktingarna ner på gården.
Idag finns det 42 kor vid Bringsarve och Rune Pettersson önskar ibland att folk i allmänhet visste lite mer om allt jobb som ligger bakom mjölken.
Redan söndagen den 11 februari samlas landets mjölkmedaljörer till middag på Hilton hotell i Stockholm.
Landshövding Anders Björck, Uppsala, öppnar måndagens festligheter i konserthuset och därpå följer medaljutdelningen. Förutom mjölkbönder delas priser ut till 4 H:s , JUF:s och Förbundet Skog och Ungdoms hederspris, vidare delas prisut till bland andra Årets spjutspetsföretag.
Efter lunch på Solliden, Skansen, blir det rundtur i Stockholm samt festsupé på Hilton och på tisdagen är det dags för hemresa.
Utmärkelser för prickfri mjölk erhålles enligt följande: efter 3 år diplom, 8 år bronsplakett, 13 år silverplakett, 18 år guldplakett, 23 år guldmedalj. Dessa 23 år betyder 16 800 mjölkningstillfällen och cirka 1 500 provtagningar på gården. Guldmedaljer har delats ut sedan 1958 och sker alltid i konserthuset. Fakta: Svensk Mjölk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om