Gotländska hjärtpatienter slarvar mest efter operation
Gotländska patienter är sämst i landet när det gäller att sköta sig efter att ha genomgått hjärt- eller kranskärlsoperationer. Sjukligheten i hjärtsjukdomar är också mycket större här än på fastlandet.Det framgår av statistik från projektet Hjärtboken där patienter som har genomgått hjärtoperationer fyller i en bok och rapporterar hur de sköter sig med kost, motion och med att sluta röka.
Man har valt ut Gotland och Halmstad för promenader på Hälsans stig. Motion är tillsammans med vettig kost och att sluta röka faktorer som är viktiga för alla. Inte minst för dem som har haft en hjärtinfarkt eller har genom ett kranskärlsoperation.
Vi vill stödja aktiviteter för att förbättra hälsoläget. Därför är Lars Gustafsson och jag här i dag. Det lönar sig att hålla sig i god form, motionera, äta rätt och sluta röka, säger Leif Erhardt.
Projektet hjärtboken, som också används på Gotland, ger besked om hur patienterna sköter sig efter genomgången operation. 20 000 patienter i Sverige finns med i Hjärtboken. Sämst står det till i Halmstad och på Gotland.
På Gotland är sjukligheten i hjärtsjukdomar också större än på fastlandet. Man vet inte riktigt varför. Men mycket tyder på att vi här är sämre på att motionera, äter fel sorts mat och att många röker.
Bland hjärtpatienterna visar det sig att man ett år efter operation fortfarande äter fel. Mindre än varannan når målet att komma under talet fem när det gäller kolesterholhalten.
Vi har en annan sjukprofil på Gotland. Därför skall man inom basåtagandet inom primärvården ha specialsköterskor på varje vårdcentral när det gäller kost och motion, säger överläkare Lars Gustafsson.
En sak har man dock lyckats bra med här. Det är rökavvänjning. 40 procent av dem som har genomgått hjärtoperation på Gotland rökte. Men efter ett år så är det bara en av tio som gör det. Därmed är Gotland på tredje plats i landet med att få hjärtpatienterna att sluta röka.
I går arrangerades alltså Hjärtlungfonden promenader längs Hälsans stig. Man gick från Strandgärdet två kilometer norrut längs havet och sedan tillbaka igen. Längs med promenaden fanns olika stationer med folk från Korpen, Friskis & svettis och PRO samt från olika sponsorer. Hjärtlungfonden hade också funktionärer som gjorde enkät bland deltagarna.
Redan före utsatt starttid klockan 13 så hade redan ett 100-tal gått iväg på Hälsans stig. Kul med ett så stort intresse och att det fanns lite yngre som gick, till och med barnfamiljer, säger Hjärtlungfondens informationschef Roger Höglund.
För varje kilometer som folk promenerar längs Hälsans stig skänker sponsorerna 25 kronor. Samma sak gäller även under de två kommande söndagarna. Pengarna går till Hjärtlungfonden som sedan fattar beslut om tilldelning till olika forskningsprojekt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!