Gotländska högskolestudenter nöjda med närheten till arbetslivet

Mälardalens Högskola ger en oroväckande bild av den svenska högskolestudenten. I en ny rikstäckande undersökning visar man att var tredje student oroar sig för framtidens arbetsliv. Hur ser det ut på Gotland?

Foto: Scanpix

Gotland2009-07-07 11:35

Att oroa sig för jobb i lågkonjunktur är inte särskilt förvånanden. Men det som främst bekymrar studenterna är högskolans dåliga koppling till arbetslivet. Hela 43% menar att just deras utbildning har ingen, eller ytterst liten koppling, till det arbetsliv som de förväntas komma ut i. De flesta önskar mer praktik.

Hur ser det ut på Gotland? Förra året var nästan 2400 studenter registrerade som helårsstudenter på skolan som arbetar utefter devisen ”Hela studenten, hela vägen”. Sara Nilsson är en av den. Efter tre år på utbildning design och konstruktion är hon nu färdig för arbetslivet.

- Nej, jag är inte orolig för framtiden. Redan vid andra året startade jag eget. Nu har jag inte haft så mycket tid att arbeta med företaget men vet man vad man vill göra så känns det betydligt bättre, säger Sara Nilsson.

Det var genom skolan som hon stöttades att starta eget. Efter föreläsningar med representanter från Gip, Gotland Interactive Park, ett utvecklingsprojekt som ska verka för företagsamheten på ön, bestämde hon sig för att göra slag i saken.

Däremot var det dåligt med praktik. Under de tre år som Sara Nilsson pluggat i Visby har praktik bara erbjudits som en möjlighet i examensarbete – om man tog tag i det själv.

- Det vara några som gjorde praktik men det var lite knepigt och vissa fick svar i sista stund.

Annars känner hon att kontakten med näringslivet är god. Hon nämner exempelvis en kurs i design metodik där lärarna raggade upp företag som fick komma med uppdrag till studenterna att lösa. Om samarbete funkade bra och studenternas idéer var gångbara fanns det möjlighet att genomföra innovationen i verkligheten.

- Jag vet exempelvis att årskursen att efter oss fick i uppdrag att göra en förpackning till IKEA.

Känner du att det fanns en oro för framtiden hos din kursare?
- Njae, kanske hos dem som inte inriktat sig eller inte är säkra på vad de vill göra med sin utbildning. Vi blev tidigt uppmanade att inrikta oss eftersom det här är en ganska bred utbildning.

Nu är Sara färdig och är ute i den verklighet som många oroar sig för och det egna företaget väntar. Smart förvaring för hemmamiljöer, är grejen. Och ett år till är hon kvar på Gotland.

- Jag kan tänka mig att Högskolan här på Gotland känner en större press att han kontakt med näringslivet eftersom det är så litet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om