Gotländska intryck av Rumänien

Foto:

Gotland2009-10-28 04:00
Lördagen den 17 oktober höll Eva och Georg Tordai ett mycket intressant föredrag för Katolskt Forum Gotland. Med ord och bild förmedlade de intryck från två resor på den rumänska landsbygden. Förra året var målet Transsylvanien och Bukovina. I år blev det Maramures i norr, dubbelt så stort som Gotland. I det senare området finns 20 kloster och många olika kristna kyrkor, där Eva och Georg blivit gästfritt mottagna.
Majoriteten av de kristna i landet är rumänskt ortodoxa. Men där finns även unierade, det vill säga katoliker med bysantinsk rit, som erkänner påven i Rom. Dessutom finns reformert och lutherskt kristna och andra minoritetskyrkor. Rumänien blev föremål för tidig kristen mission redan av aposteln Andreas, då landet ingick i Romarriket.
I landet har många olika folkslag mötts, området har ofta varit en härd för uppror och har många gånger ställts under främmande härskare. År 1526 intog turkarna området. Senare har det bland annat tillhört Österrike. Det betyder att det i Rumänien funnits en stor blandning av olika folkgrupper (varav årets nobelpristagare Herta Müller tillhört en tysk minoritet) och olika kyrkor.
Många av dessa har gått igenom stora svårigheter under Ceausescu och kommunisttiden. Eva och Georg Tordai berättade om präster och andra kristna som de mött. De fick veta att det andliga livet nu blomstrar. De kunde också visa hur byggandet av nya kyrkor tagit fart. Vanliga söndagar fick de se att kyrkorna var överfulla och många människor måste stå utanför. I gudstjänsterna kunde de känna sig inneslutna och delaktiga i det andliga livet.Vid föreläsningen visade de även bilder av den kyrkliga konsten.

På grund av all tidigare turbulens i landet har många av de äldre kyrkorna och mycket av den äldre konsten förstörts. Det mesta som finns kvar är från de senaste århundradena. I våra ögon ser konsten ålderdomlig ut, också den konst som målas idag. En annan inställning finns än hos oss. Framställningarna om de eviga sanningarna, berättelserna om Jesus och helgonen behöver ingen modernisering.
Efter att fått höra om kristet liv i dagens Rumänien, där man beräknar att 93 procent av befolkningen är regelbundna kyrkobesökare, kunde vi konstatera, att även om Rumänien materiellt sett är ett mycket fattigare land än vårt, så är ändå intrycket att det andligt sett är ett betydligt rikare land än vårt eget.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om