Gotländska kockar laddar för VM
Det är dags för VM i Culinary World cup i Luxemburg och i det svenska militära kocklandslaget laget finns tre gotlänningar.
- Det gäller att hitta vägar för att maten ska hålla sig, sa Peter Svensson.
Sju trerättersmenyer
Team Culinar tar tillvara och utvecklar den militära koktrosstraditionen till moderna kulinariska upplevelser. Men grunden ligger i det militära fältköket och alla rätter som gruppen erbjuder är komponerade för att kunna tillredas under fältmässiga förhållanden till lands eller till sjöss med den utrustning som ingår i de normala fältförbanden. Laget tävlar parallellt med bland andra det civila kocklandslaget men i militärklassen. Tävlingsmomenten är de samma.
- Vi ska laga till sju trerätters menyer som ska ställas ut och en av dessa skall lagas till i det varma köket i 100 portioner. Den stora skillnaden är att de andra lagen tillreder och lagar sin mat i restaurangköken och de militära lagen lagar sin mat på kokkärra, säger Peter Svensson.
Konstgjorda råvaror
Två och en halv dag tar förberedelserna och det handlar alltså om en utställning där bedömningen sker klockan tio på förmiddagen. Därefter kommer allmänheten under hela dagen och maten ska alltså se lika fräsch ut hela tiden.
- Det blir att man använder många konstgjorda råvaror, till exempel glass som ju inte håller sig. Då får man göra glassen av pajdeg som blir så lik glass som möjligt. Det är ju inte meningen att någon ska äta maten från kalla köket.
Annat som Peter nämner är fisken, som läggs i en speciell gelé för att den ska se fräsch ut hela dagen.
Sikte mot två guld
I det varma köket däremot, lagas maten i restaurang där sex personer av de 16 i laget får jobba. Detta bedöms, förutom genom smak och utseende också av arbetsmetodik, hygien och näringsriktighet.
Senast, vid kock-OS i Tyskland 2004, blev utdelningen ett silver och ett guld för Team Culinar som nu har spänt bågen lite hårdare och denna gång siktar mot guld i de båda grenarna. Tävlingen pågår under tiden 19 till 21 november.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!