Ann Wolff, sommargotlänning sedan 1950-talet och numera fast bosatt i Visby, designade ljuslyktan åt Kosta Boda 1973. ”Snöbollen” blev sedermera en succé och har till dags dato sålts i över 15 miljoner exemplar.
Två procent av försäljningsintäkterna gick till konstnären – men bara de första tio åren. Sedan dess har det inte blivit några royalitecheckar för Ann Wolff, vilket gett upphov till växande irritation.
I slutet av förra året meddelade formgivaren att hon för avsikt att stämma glaskoncernen, och i dagarna lämnades hennes stämningsansökan till slut in vid Gotlands tingsrätt. 15 miljoner kronor i ersättning kräver formgivaren av sin tidigare uppdragsgivare.
– Det är en kulturell angelägenhet. Jag som kvinnlig konstnär har upplevt att jag alltid har stått i skuggan av de manliga konstnärerna, sade hon till P4 Kalmar i december.
Vi har varit i kontakt med Ann Wolff, som dock inte vill kommentera ärendet ytterligare förrän det avgjorts i rätten. Koncernens linje är att man bara följt avtalet, som dessutom var standard i branschen vid tiden.
Varför detta sker först nu? Vid årsskiftet trädde en ny upphovsrättslag i kraft. Där finns en så kallad ”bästsäljarklausul”, som möjliggör för upphovsmakare att retroaktivt få ersättning om ersättningen varit ”oproportionerligt låg i förhållande till intäkterna för den som förvärvat rättigheterna”. Ann Wolff menar att hennes snöboll kan placeras i det facket.
Inte heller Orrefors Kosta Boda har velat uttala sig om rättstvisten förrän dom fallit, men skriver följande i en kommentar till SVT:
”Det har som påpekats skett en lagändring. Men det framgår också uttryckligen av denna att den nya regeln bara gäller avtal som ingåtts 1 januari 2003 eller senare – varför den alltså inte kan tillämpas i det aktuella fallet.”
Konstnärernas riksorgansiation, KRO, har uttryck sitt stöd för Ann Wolff och hennes kamp.
– Vi vet från kontakter med våra medlemmar att det finns många dåliga avtal i branschen. Därför menar vi att det här målet är viktigt. Säger Katarina Renman Claesson, förbundsjurist vid KRO, i ett pressmeddelande.
Om formgivaren går vinnande ur konflikten kommer pengarna att användas för att inrätta ett nytt pris eller stipendium som ska uppmuntra kvinnliga konstnärer.