Gotländska kor får sitt sommarlov

Allt större djurbesättningar gör att många svenska bönder har fått det svårt att få ut sina kor på sommarbete. Men de gotländska bönderna sköter sig näst intill exemplariskt.

Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Gotland2008-08-12 13:04
De allt större djurbesättningarna, övergången till robotmjölkningar och lösdriftssystemet gör att flera svenska bönder anser att korna inte ska behöva gå ut på sommarbete. Per Andersson, ordförande i intresseföreningen Sveriges Mjölkbönder, skrev för snart en månad sedan i Dagens Nyheter ett inlägg om att det är ett onödigt lagkrav att kor ska gå ute på bete. Ett inlägg som fick många att reagera och som debatterats den senaste tiden. Enligt en nyligen gjord rapport från Sveriges Radio så är det så att allt fler bönder inte släpper ut sina kor trots att djurskyddslagen kräver det.

Även på Gotland blir besättningarna allt större men att korna får komma ut på sommarebete är inte något problem här.
- Vad vi känner till så funkar det här väldigt bra på ön, dessutom är folk observanta och hör av sig om de ser att kor inte får komma ut, säger djurskyddsinspektör Urban Åslund, vid Miljö- och hälsoskyddskontoret.

Enligt lagen skall kvigor och kött- och mjölkdjur få lov att vistas utomhus på sommaren. Sverige delas in i tre regioner och för Gotland, som tillhör den mellersta regionen, innebär det en utevistelse på minst tre sammanhängande månader och minst 6 timmar per dag. De tre månaderna skall infalla mellan den 1 maj till den 15 oktober. Undantaget är kalvar och tjurar.

Varför har till exempel tjurar inte rätt till utomhusvistelse?
- Ja, det kan man undra men det beror på att de är mer nyckfulla och svårare att hägna.

Enligt Urban Åslund är det inte något problem på Gotland med att korna inte får komma ut.
- Vi har inte fått in någon anmälan hittills men vi fick in synpunkter på att någon släppt ut sina kor sent, först vid månadsskiftet juni-juli. Anledningen var att lantbrukaren inte hunnit få ordning på sina stängsel men det var ingen fara, för han hinner ändå ha sina djur ute i tre månader, det finns tid kvar.

Hinner ni kontrollera de gotländska bönderna?
- Under sommaren har vi bara resurser för att kontrollera om det blir några anmälningar men resten av året, under hösten, åker vi runt och kollar. Men som sagt, det har aldrig varit några problem.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!