Gotländska korvtillverkaren återuppstår

Gute chark i Sanda blir Gute chark i Stånga. Korvtillverkningen återupptas av en välkänd lammbonde i socknen.

Kia Viken ska tillverka korv.

Kia Viken ska tillverka korv.

Foto: Montage

Gotland2020-04-03 10:00

Korvarna, blodpuddingen och det rökta fläsket från Sanda har funnits på hyllorna i gotländska matbutiker sedan 1994. I höstas såg Gute chark ut att försvinna då ägarna till företaget ville gå i pension och nästa generation inte önskade ta över. 

– De är i 40- och 50-årsåldern och har ingen lust att jobba med det här. Jag och frugan börjar bli till åren, men vi ska hjälpa de nya ägarna att komma igång, säger Robert Nilsson, tidigare ägare. 

Varumärket och maskinerna är sålda och flyttade till det gamla mejeriet i Stånga. Kia och Bengt Viken har köpt företaget och ska dra igång tillverkningen igen.

– Jag har inte fått igång alla maskinerna än, men när de är igång ska vi ta upp tillverkningen enligt samma recept som tidigare, säger Kia Viken.

Hon tillverkar korv sedan fem år. 

– Vi säljer lammkorv i gårdsbutiker och har också hela återtagsstyckningen till Gotlands slagteri, säger Kia Viken. 

Hon och Bengt Viken driver Lammboden Almungsgården och har egen lammproduktion. Den närmaste tiden kommer de nya ägarna att läras upp i tillverkning av de klassiska produkterna. Gute chark tillverkade också isterband, lammsmäcka och lammkorvar, men företaget har också producerat bland annat blodpudding.

– Den ska jag hjälpa dem att tillverka, säger Robert Nilsson. 

Gute chark tas upp i boken "Äkta vara" av gotlandsbekante matdetektiven Mats-Eric Nilsson – då som ett exempel på producenter som inte fuskar med ingredienserna i sina charkprodukter. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!