Krögaren om norskt alkoholstopp – "Lär inte hända här"

Gotländska krögare tar alkoholstoppet i Norge med ro. "Kommer inte att hända här", säger Gabriel Sahlin, som på eget bevåg överväger att införa covidpass på G:a Masters.

"För mig är det obegripligt att covidpass på krogen inte redan är en realitet", säger Gabriel Sahlin vid G:a Masters.

"För mig är det obegripligt att covidpass på krogen inte redan är en realitet", säger Gabriel Sahlin vid G:a Masters.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2021-12-15 12:05

Från 15 december råder alkoholserveringsstopp på Norges krogar, meddelade statsminister Jonas Gahr Støre under en pressträff på måndagen.

Sverige är än så länge inte lika hårt drabbat av den senaste pandemivågen, och något tal om liknande åtgärder här har det inte varit. Men många krögare minns ännu turerna för ett år sedan, när alkoholförsäljning förbjöds, först efter klockan 22, sedan efter klockan 20.

Gabriel Sahlin, som driver G:a Masters, talade då om "ett hån mot en hel bransch".

Ett år senare, och mot bakgrund av händelseutvecklingen i grannlandet, uttrycker sig Visbykrögaren mer försonligt.

– Det som händer i Norge nu kommer inte att hända här, tror och hoppas jag. Och det säger jag eftersom vi har en mycket klok myndighetsapparat, som rimligen inser att det finns en mycket bättre lösning: Covidpass på restaurangerna, säger Gabriel Sahlin.

Detta är något han efterfrågat under en längre tid, understryker krögaren.

– Jag var i Frankrike under hösten. Där var det en självklarhet att man visade upp covidpass på krogen, och det funkade hur bra som helst. Jag har faktiskt övervägt att som första krog på Gotland införa covidpass för alla som besöker G:a Masters, även om det inte är ett krav från myndigheterna.

Ja, det finns väl inget som hindrar dig?

– Jag har snackat med juristerna, och detta är fullt genomförbart. Det skulle vara ett sätt att markera att jag värnar om mina gäster. I förlängningen skyddar det även alla ovaccinerade. För mig är det obegripligt att covidpass på krogen inte redan är en realitet.

Magnus Larsson – ordförande för Gotlands krögarförening, tillika lokal McDonald's-vd – är försiktig med att kommentera Gabriel Sahlins utspel.

– Utifrån min egen verksamhet tänker jag att det känns bäst att avvakta och lyssna in vad myndigheterna, vår branschorganisation och McDonald's centralt säger.

Gabriel Sahlin tror på covidpass snarare än alkoholstopp. Jag gissar att det är en ganska utbredd åsikt inom branschen?

– Krögarföreningen har inget samlat forum för sådana diskussioner, så jag kan inte uttala mig om någon gemensam hållning. Men visst, jag gissar att de flesta tänker i de banorna. Givetvis finns en oro för en ny våg och vad det skulle innebära för näringen. Men vi har alltid rättat oss efter myndigheternas restriktioner, och det kommer vi fortsätta att göra, säger Magnus Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!