Kustbevakaren Lars sanerade efter Marco Polo

Gotlänningen Lars Lisspers är en av många kustbevakare som ryckte ut efter att färjan Marco Polo gått på grund utanför Blekinges kust. "Man stod i skyddskläder och var inplastad morgon till kväll", säger han.

Kustbevakaren och Visbybon, Lars Lisspers var i Blekinge under den förra veckan för att samla upp olja efter fartyget Marco Polos grundstötning.

Kustbevakaren och Visbybon, Lars Lisspers var i Blekinge under den förra veckan för att samla upp olja efter fartyget Marco Polos grundstötning.

Foto: Privat

Gotland2023-11-08 16:05

Vid sjutiden på morgonen den 22 oktober gick passagerarfärjan Marco Polo på grund söder om Karlshamn i Pukaviksbukten. I samband med grundstötningen började olja och diesel läcka ut vilket lett till ödesdigra konsekvenser för både djur och natur i området. 

En som fanns på under den förra veckan för att samla upp oljan är kustuppsyningsmannen tillika Visbybon Lars Lisspers som kört en så kallad strandbekämpare. En mindre båt med ett borstsystem som borstar upp oljan från vattenytan. 

– Det saknas en viss mängd olja från fartyget som man inte vet var den tagit vägen och på fredagen var vårt uppdrag att åka runt och kartera och se om vi såg någon olja. På lördagen skulle fartyget flyttas för att de skulle få av alla fordon och då fanns vi på plats för att ta upp om det skulle läcka ut nån olja, säger han. 

Kustbevakaren berättar att det var en kladdig uppgift och att arbetsdagarna var långa. Dessutom var det svårt att komma åt överallt med strandbekämparen till följd av den steniga terrängen och de grunda vikarna. 

– Man stod i skyddskläder och var inplastad från morgon till kväll. Vi jobbade mellan 11 och 13 timmar per dag, från tidig morgon till att det blev mörkt, säger han. 

Lars Lisspers förklarar att han aldrig varit ute på ett liknande uppdrag av samma magnitud. 

– Jag har hört att det saknas runt 100 kubikmeter olja och den finns ju någonstans i vattnet. Nu är vattnet ganska kallt och då kan oljan sjunka ner och lägga sig på botten. Uppstår exempelvis en storm så kan oljan komma upp senare. Därför är det problematiskt att inte få upp alla olja som läckt ut, säger han. 

Hur var stämningen bland lokalborna?

– Det initiala, att man såg hur hemskt det var, hade gått över lite när jag kom dit. De vi träffade uttryckte mer uppskattning och sade att vi gjorde ett bra jobb vilket det också kändes som att vi gjorde, även fast vi inte fick upp all olja. 

Nu är Lars Lisspers tillbaka på Gotland efter dygnen i Blekinge och säger att det känns bra att ha gjort en insats trots olyckans allvarliga efterverkningar. 

– Även om det är tråkigt och hemskt när det sker så känns det bra att man fått vara med och hjälpa till och ta hand om det som går, säger han. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!