Fackförbundet Ledarna, som organiserar Sveriges chefer, har sammanställt statistik från 2014 över könsfördelningen bland chefer i näringslivet.
På Gotlands är andelen chefer som är kvinnor 44 procent vilket faktiskt är allra högst i landet, rikssiffrorna låg på 41 procent 2021. Det är en skillnad som varit mer eller mindre konstant sedan 2014. Men det har gått sakta framåt för Gotland, 2014 var det 40 procent kvinnliga chefer i näringslivet.
– Det borde vara självklart att kvinnor och män ska ha samma möjligheter och villkor när det gäller utbildning, studieval och yrkesval. Det är en rättighetsfråga som handlar om vem som kan och vill bli chef och hur vi får de mest lämpade att välja chefsyrket. Tyvärr måste vi konstatera att vi inte lever i en jämställd värld, kommenterar Andreas Miller, förbundsordförande Ledarna statistiken.
Jönköpings län får ta på sig skämsmössan i Ledarnas undersökning, där är det bara 35,6 procent kvinnliga chefer.
– Det som krävs är att arbetsgivarna säkerställer en könsneutral och kompetensbaserad chefsrekrytering och att ledningen förstår affärsnyttan med ökad mångfald. Näringslivet har inte råd att missa kompetensen hos drygt halva befolkningen, säger Andreas Miller.
Samtidigt presenterar Länsförsäkringar statistik över egen företagandet, och hur stor skillnad det är på vad män och kvinnor tar ut i lön från sitt företag.
I genomsnitt tar kvinnliga företagare ut 21 150 kronor i lön varje månad och män tar ut 29 930 kronor, en skillnad på 8 750 kronor i lön. På Gotland ligger båda siffrorna avsevärt lägre än i riket. Här är det 26 222 för män och 19 996 för kvinnor, en skillnad på 6 226 kronor.
– Den som driver eget företag och tar ut väldigt begränsat med lön får lägre socialförsäkringsförmåner och i den här jämförelsen ser det ut som att kvinnliga företagare är en särskilt utsatt grupp. En anledning är att kvinnor startar företag i yrken där exempelvis timpriset är sämre men även på att även kvinnliga egna företagare tar merparten av det obetalda arbetet i hemmet, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar.
Den genomsnittliga månadsinkomsten för gotlänningar är ungefär 25 900 kronor före skatt, en bra bit under rikssnittet på 29 500. Den genomsnittliga löneskillnaden på Gotland är dock bara 1,3 procent enligt siffror från SCB. Det är den minsta löneskillnaden i Sverige