Gotländska kyrkor renoveras för 20,8 miljoner

Under nästa år kommer de gotländska kyrkorna att renoveras - vårdas och underhållas - för 20,8 miljoner kronor.
Det framgår av den budget som Samfälligheten Gotlands kyrkor beslutade om vid gårdagens möte i Församlingshuset i Visby.

Gotland2006-11-15 06:00
Utdebitering för nästa år blir oförändrad 15 öre per skattekrona, vilket innebär drygt 9 miljoner kronor. Den kyrkoantikvariska ersättningen för nästa år blir drygt 11 miljoner och stiftsbidraget 1,5 miljoner.
Visserligen tyckte Anders Pettersson, Hall, att det var dags att höja utdebiteringen till 20 öre och att den varit 15 öre väldigt länge.
- Allt stiger och min åsikt är att kyrkorna är värda att bevara, sade han.

Höjda arvoden
Men även om Åke G. Sjöberg tyckte förslagsställaren var modig som kom med detta förslag, blev det ingen framgång. Kyrkonämndens ordförande Torsten Gislestam påpekade att öns kyrkor är i relativt gott skick samt att kommunen aviserar sänkning av skatten då är det inte bra om Samfälligheten höjer.
Hela budgeten är på 22,2 miljoner kronor varav förvaltningen kostar 917 000 kronor. En nyhet som Samfällighetens församlingsdelegerade gick med på var att även vice ordföranden i kyrkonämnden skall ha arvode, nämligen 18 000 kronor.
Kyrkonämndens ordförande fick höjt arvode från 42 000 till 78 000 kronor. Det motiverades bland annat med att det är väldigt mycket att göra och att man på sikt måste se hur det kommer in yngre personer som har en mer modern syn på sådana arvoderade befattningar.
Torsten Gislestam informerade om övergripande saker han uppmärksammat under sitt första år som ordförande. En av dem var uppvärmningen i kyrkorna.

Tjärstrykning
- Det fanns en tid då det installerades elvärme i så gott som alla kyrkor, sade han. Men kostnaderna för elvärmen har blivit betungande och det har kommit många förfrågningar om att byta system.
Även ledamoten Jan Christer Ankre, Visby, tog upp elvärmen och talade om miljön i kyrkorna, att en del kyrkor tätats med mögelskador som följd. Han undrade om det fanns diskussioner om värmepumpar i våra kyrkor.
Åke G. Sjöberg nämnde att Samfälligheten betalar vad det kostar att renovera den gamla värmekällan, i övrigt får församlingen skjuta till pengarna.
Det framgick att många svenska kyrkor har betydande klimatproblem, i många fall mögelskador och att man från Samfällighetens sida försöker fånga upp information från rikshåll.
En annan betydande utgift är tjärstrykning av kyrkornas trätak. Det har i år kostat 800 000 kronor och börjar också bli problem eftersom det blir färre och färre som gör dessa strykningar och det är också svårt att få tag i bra tjära.
- Hembygdsbränd tjära går åt som hembränt, sade Åke G. Sjöberg.

Översikt av restaureringar
Arbeten pågår i Gothem kyrka invändigt och i Linde in- och utvändigt. I Gothem blir det återinvigning i vår.
Under den här månaden påbörjas renovering av torntrappan i Lärbro, som håller på att rasa ihop, samt invändig renovering i Stånga.
2007-2008: Fleringe putsarbeten, Garde invändig restaurering, Hall in- och utvändigt, Hellvi invändigt, Levide in- och utvändigt, samt stenarbeten i Bunge och Tofta.
I går beslutades om plan för 2008-2009: Hörsne kyrka utvändigt, Östergarn in- och utvändigt, Källunge in- och utvändigt, Sjonhem in- och utvändigt, Vallstena invändigt, Västerhejde utvändigt, Visby domkyrka fönsterarbeten på vinden samt stenarbeten i Garde.
Preliminär plan 2009-2010: Ekeby utvändigt, Eksta utvändigt, Lye in- och utvändigt, Roma invändigt och Silte utvändigt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om