Gotländska lammskinn heta på marknaden

Intresset för gotländska lammskinn växer stadigt.
På Tibbles Gård i Hangvar satsar man på det eftertraktade naturmaterialet.

Foto: Petra Jonsson

Gotland2011-06-27 04:00

- Gotländska lammskinn är en exklusiv produkt som man kan leva på, medan lammköttet nästan har blivit en biprodukt, säger lammuppfödarna Jonas och Sofia Ågren.

- Vill ni se ett trick?

Lammuppfödaren Jonas Ågren böjer en ung askgren mot marken. Lammen reagerar på ett par sekunder och med ett unisont bräkande kommer hela den brokiga lammflocken springande. De ljusgröna, saftiga bladen verkar locka mer än den karga marken. Ändå är det just den marken som de levt på sedan urminnes tider, som en del av det gotländska landskapet. Trots den till synes näringsfattiga kosthållningen, så kommer världens vackraste skinn från dessa djur. Och skinnen börjar bli upptäckta internationellt.


"Intresset har ökat"
- Vi vill visa att de gotländska skinnen är värda mer. När skinnen varit i England sa experter att de gotländska lammskinnen är de bästa i världen. De gotländska pälsfåren har en glans som inte finns någon annanstans. Intresset utomlands har ökat, och vi säljer bland annat skinn i Finland för 700 euro styck, berättar Sofia Ågren.

Tibbles gård i Hangvar ligger en knapp kilometer från lammhagen. Lammproducenterna Jonas och Sofia Ågren har ett naturreservat, en gammal brännvinsfabriksruin och en kvarn som närmsta grannar. Och så lammen förstås.


Fått mycket hjälp
Det som började som ett hobbyprojekt med sju tackor för skojs skull, växte till en fullskalig lammgård med 60 tackor och cirka 100 lammungar. Något som knappast fanns på kartan för Jonas och Sofia när de flyttade till ön 2002. Båda hade precis avslutat sina studier på fastlandet. Två år senare var de plötsligt lammbönder på deltid, vid sidan om sina jobb som gymnasielärare i historia och filosofi på Säveskolan respektive operationssköterska på Visby lasarettet. Paret var dessutom småbarnsföräldrar och har i dag tre döttrar.

- Vi var helt nya som bönder 2002 och fick mycket hjälp och kunskap från traktens bönder. Vår fördel var faktiskt att vi inte visste hur det skulle vara, för på så sätt vågade vi testa andra saker i stället för att göra som alla andra alltid gjort tidigare, säger Jonas Ågren.

Med ett allt större intresse och engagemang för gården så har Tibbles växt. Planen är att utöka med en gårdsbutik med bröd, honung och lammprodukter, men Jonas och Sofia vill samtidigt helst fortsätta med sina jobb.

- Vi lutar oss mot tre ben i uppfödandet: skinn, naturvård och kött. Köttet går plus minus noll, det är skinnet som det finns värde i, säger Sofia Ågren.


Satsar lokalt
Hon sitter med i styrelsen i Skinnriket och är en av många lammuppfödare på ön som vill kvalitetssäkra skinnen i större skala.

För paret Ågren är det viktigt att hela kedjan fungerar. Etiken återfinns som en röd tråd genom hela uppfödningskedjan. De är måna om sina djur, men också om marken de betar på. Lammen lever naturligt, nästan vilt, och bidrar till att upprätthålla hällmarker och ängar med örter och blommor.

- Vi satsar på närproducerat och god djurhållning. Det är det vi kan konkurrera med. Vi känner att lammprodukter har potential och att vi håller på med något som ligger i tiden, säger Jonas Ågren.

Skinnriket är en ekonomisk förening som bildades 2008 av en grupp gotländska lammuppfödare. Föreningen har i dag mellan 70 och 80 medlemmar i olika företag runt om på ön. Syftet är att marknadsföra gotländska lammskinn och lammskinnsprodukter av hög kvalitet. För att få vara med i Skinnriket måste man som gård uppfylla flera kriterier. Svensk djurskyddslag och djurhälsoarbete gäller, men man måste också vara ansluten till fårkontroller, driva aktivt avelsarbete med riksbedömda baggar och endast kvalitetsgranskade skinn får användas. Skinnriket verkar också för att informera om lammens funktion på de gotländska kulturmarkerna.

Föreningen har även anordnat utbildningar och mässor och samarbetar med hantverkare.

Skinnriket utsågs till "Årets leader" i mars och ska representera Gotland vid Ull- baggegalan i Stockholm i höst.

Leader Gotland är en exportsatsning där Hushållningssällskapet står som projektledare. Projektet "Silvercurls" ska öka det internationella samarbetet och exporteringen av gotländska lammskinn.

Källa: Skinnriket och GT:s arkiv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!