Gotländska lärarkåren under lupp

Hela den gotländska lärarkåren är satt under lupp. Deras behörighet granskas.95 procent av dem har en lärarexamen. Men räcker det? Detta är frågor som nu utreds.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2008-11-12 04:00
Mot bakgrund av förslaget om att införa en lärarlegitimation har barn- och utbildningsnämnden begärt en utredning om lärarkårens behörighet.
Vilken utbildning har de? Vilka ämnen har de behörighet att undervisa i? Hur många poäng har de i sina olika ämnen? Det är den typen av frågor man vill ha svar på.
Varenda lärare granskas. Utredaren Sverker Lanner besöker rektorer och rektorsassistenter över hela ön och går igen handlingar och betyg för samtliga lärare på skolan. Hittills har mellan 700 och 800 lärare kontrollerats.

Lägesrapport
- Det är jättebra att man går igenom behörigheten på det här sättet. Det finns så många olika lärarutbildningar, behörigheten kan se så olika ut. Nu får vi en inventering av den utbildning och kompetens vi har inom lärarkåren, säger Bo Stenbom, personalchef på barn- och utbildningsförvaltningen.
Sverker Lanner har lämnat en lägesrapport till barn- och utbildningsnämnden där han säger att han kan se vissa tendenser, men han tycker det är för tidigt att dra några slutsatser.
Ett problem han nämner att att lärare ibland har väldigt få poäng i de ämnen de undervisar i.
- Poängen i de olika ämnena är i vissa fall minimala, skriver han.

Välutbildad kår
Detta gäller både 1-7 lärare och 4-9 lärare. Han säger att det finns examina där läraren endast har 20 poäng i de ämnen han eller hon undervisar i. Även på högstadiet.
GT vände sig till personalchefen Bo Stenbom med frågan:
Är kunskapsnivån för låg hos öns lärare?
- Nej, det vill jag inte säga, men lärarutbildningen ser olika ut, man har olika moduler vid olika lärosäten och en examen kan därför se väldigt olika ut. Generellt sett har vi en välutbildad lärarkår. I ett nationellt perspektiv ligger vi bra till när det gäller andelen behöriga lärare, svarar han.
Men räcker det med 20 högskolepoäng i ett ämne om man ska undervisa på högstadiet?
- Nja, 20 poäng låter lite. Men det är sånt vi ska gå igenom när den här kartläggningen är klar, säger han.
Senast vid årsskiftet ska utredningen vara klar och sen kommer materialet att sammanställas i början av nästa år.
Om och när en lärarlegitimation införs i Sverige är inte klart än. Frågan är ännu bara på förslagsstadiet.

Behörighetsbevis
Bo Stenbom tror det kan vara bra.
- Med en lärarlegitimation kan man kanske tydliggöra kompetensen, då får man ett bevis på att en lärare verkligen har behörighet att undervisa i de och de ämnena, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!