Gotländska livsmedel skapar tillväxt

Tillväxt har blivit ett flitigt använt ord på Gotland på senare år.Men det är sällan livsmedelsproduktionen nämns i de sammanhangen.- Ändå har utvecklingen i små och medelstora primör- och delikatessföretag varit fantastisk de senaste åren, säger Peter Daun, Goda Gotland.

Foto:

Gotland2008-11-13 04:00
Som exempel tar han de sju mest expansiva företagen inom den gotländska livsmedelsindustrin och deras utveckling de senaste tre åren.
De är Gotlandsägg, Eskelunds hembageri, Widegrens gård, Ejmunds gårdskött, Stafva gård, Meny Gotland och Gute vingård.
- De här företagen kan tillsammans redovisa en ökning av omsättningen på 60 procent, från 157 miljoner kronor för tre år sedan till 244 miljoner kronor i år. Antalet anställda i företagen har också ökat med nästan 60 procent, från 58 anställda 2005 till 90 anställda i år. Dessutom har de beslutat om investeringar på 60 miljoner kronor under de här tre åren, berättar Peter Daun.

Nyanställning
Meny Gotland har vuxit från sex anställda för tre år sedan till elva anställda i dag.
- Om tre veckor anställer vi ytterligare en person, berättar Herbert Schöfl, som startade Meny Gotland i gamla kycklingslakteriet i Visby 2002.
Sedan oktober 2004 finns förädlingsföretaget i slakteriet lokaler på Lundbygatan i Visby.
- Det går bra för oss. Vi har profilerat oss som absolut gotländskt. Och vi har satsat på moderna förpackningar, säger Herbert Schöfl. Hittills har vi i huvudsak förädlat lamm, men nu har vi också börjat sälja gotländsk gris till butik. Konsum Gotland har beslutat att ha oss som helleverantör på gris och det innebär att vi kommer att sälja till Coop och alla Konsumbutiker på ön. Det känns riktigt bra. Annars styckas ju djuren på fastlandet, men i och med att vi köper hela djur från slakteriet och styckar så kan vi erbjuda lamm och gris som inte lämnat Gotland. Det känns viktigt att värna om styckningskompetensen på ön.

Gotländsk julskinka
Herbert Schöfl berättar att Meny Gotland i år kommer att sälja gotländsk julskinka för första året. Och nu vill man satsa även på nötkött, naturbeteskött från Gotland.
- Så det finns utrymme för oss att växa ytterligare. Våra produkter säljs framför allt på Gotland och i Stockholm, men även i Malmö. Västerås, Gävle och på andra platser.
Eskelunds hembageri har de senaste tre åren anställt elva personer och har nu 31 anställda. Gotlandsägg har ökat med åtta anställda till 30.
- Det finns flera skäl till den positiva utvecklingen, säger Peter Daun. Det är bland annat resultatet av en långsiktig strategi, att bilda en plattform för kvalitetssäkring och närproducerat. De senaste åren har vi arbetat mycket med mat och upplevelser, bland annat primörpremiären och tryffelsafari.

Paraplyorganisation
Goda Gotland är en paraplyorganisation för gotländska matföretag och nätverk arbetar mycket med marknadsföring som mässor och demonstrations- och marknadsaktiviteter.
- Det har naturligtvis betydelse för framgången. Att stå ensam i en butik i Stockholm ger inte lika mycket som att flera företagare är där och visar gotländska produkter, säger Herbert Schöfl.

Ambassadörsbutiker
Goda Gotland satsar också på ambassadörsbutiker som marknadsför och framhåller gotländska produkter på ett mer aktivt sätt. Ica Maxi och Ica Atterdags i Visby liksom Sabis i Fältöversten i Stockholm är sådana butiker.
- Ica Maxi har köpt gotländska produkter för 30 miljoner kronor under det år den varit ambassadörsbutik, berättar Peter Daun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om