Gotländska mat- kulturens förkämpar
Kulinariska Gotland är en välkänd titel men vad den står för är det färre som vet; att restaurangägare gick samman för att förespråka gotländsk matpatriotism med kvalitet och kundens upplevelse i fokus.
- Syftet är att främja gotländska råvaror och turistnäringen, att se till att besökarna får något riktigt att äta, säger Fredrik Malmstedt, ägare av 50 Kvadrat Visby.
Kulinariska Gotland föddes 1999, med liknande utländska verksamheter som det europeiska nätverket Culinary Heritage och Good Food Circle som inspirationskällor.
- Första målet var att vi skulle bli en officiell turistattraktion som lever året runt och det har vi uppnått, säger Bo Nilsson, ordförande för nätverket och krögare på Donners Brunn.
I urstarten fanns av dagens medlemmar Donners Brunn, Värdshuset Lindgården och Wallers krog med.
För att bli medlem i Kulinariska Gotland måste man uppfylla vissa kriterier. Företaget ska vara skrivet på Gotland så att det gynnar ön. Användning av lokala produkter, presentation av bra viner och god hygien är tre viktiga ståndpelare. Matens kvalitet testas sedan utifrån kraven, av en icke uttalad grupp, vid något tillfälle självaste kocklandslaget. Kulinariska Gotland söker hela tiden nya medlemmar och önskan är att de ska få mer spridning över ön.
- Vi har inga restauranger norrut och söderut, säger Rickard Hasselblad som är ägare av restaurang Smakrike i Ljugarn.
Smakrike har varit med i Kulinariska Gotland i 6-7 år. För Rickard har det varit uteslutande positivt att vara med i ett nätverk med så många Visbykrogar. Restaurangerna pratar gott om varandra och på detta sätt hittar många gäster ut till hans restaurang.
- Vi behöver något på Gotland för att höja standarden och som kan marknadsföra oss. Man får ganska mycket när man gör gemensamma aktioner.
Samtliga medlemmar betalar en medlemsavgift som täcker nätverkets kostnader. Restaurangerna ses sedan en gång i månaden för styrelsemöten. Varje år testas alla medlemmar.
- Krogar som inte håller måttet åker ur. Men man får alltid en andra chans, berättar Rickard.
"En ö. Fyra årstider. Sju krogar." heter kokboken som Kulinariska Gotland gav ut i november förra året. Enkel matematik avslöjar att det har tillkommit två restauranger efter utgivningen.
- Det är alla kockars dröm att ge ut en kokbok, säger en stolt och medverkande Rickard Hasselblad.
Kokboken är en produkt de gjort alldeles själva. En stor risk som lyckligtvis har gått runt. Intäkterna täcker utöver kostnaderna även Kulinariska Gotlands årsutgift.
Kulinariska Gotland vill motivera andra aktörer att sprida deras budskap. De delar därför ut pris till dem som främjar gotländsk matkultur på ett positivt och spännande sätt.
FAKTA Medlemmar
Kulinariska Gotland
Bakfickan
Stora Torget 1, Visby. Information: 0498-27 18 07,
www.bakfickan-visby.nu
Öppet året runt
Donners Brunn
Donners Plats, Visby. Information: 0498-27 10 90,
www.donnersbrunn.se
Öppet året runt
G:a Masters
Södra Kyrkogatan 10, Visby. Information: 0498-21 66 55, www.gamlamasters.com
Öppet året runt
Värdshuset Lindgården
Strandgatan 26, Visby. Information: 0498-21 87 00,
www.lindgarden.com
Öppet året runt
Wallers Krog
Wallers Plats 2, Visby. Information: 0498-24 99 88,
www.wallerskrog.com
Öppet året runt
50 KVADRAT
S:t Hansgatan 15, Visby. Information: 0498-27 83 80, www.50kvadrat.com
Öppet året runt
Krakas Krog
Kräklings 1:19, Kräklingbo. Information: 0498-530 62,
www.krakas.se
Öppet 26 maj-15 september
Smakrike
Claudelins väg 1, Ljugarn. Information: 0498-49 33 71,
www.smakrike.se
Öppet mars-december
Konstnärsgården
Ala Kyrka. Information: 0498-550 55, 070-885 27 61,
www.dromkoket.se
Öppet 3 juni-17 september
Mer information på
www.kulinariskagotland.com
Kulinariska Gotland
Bakfickan
Stora Torget 1, Visby. Information: 0498-27 18 07,
www.bakfickan-visby.nu
Öppet året runt
Donners Brunn
Donners Plats, Visby. Information: 0498-27 10 90,
www.donnersbrunn.se
Öppet året runt
G:a Masters
Södra Kyrkogatan 10, Visby. Information: 0498-21 66 55, www.gamlamasters.com
Öppet året runt
Värdshuset Lindgården
Strandgatan 26, Visby. Information: 0498-21 87 00,
www.lindgarden.com
Öppet året runt
Wallers Krog
Wallers Plats 2, Visby. Information: 0498-24 99 88,
www.wallerskrog.com
Öppet året runt
50 KVADRAT
S:t Hansgatan 15, Visby. Information: 0498-27 83 80, www.50kvadrat.com
Öppet året runt
Krakas Krog
Kräklings 1:19, Kräklingbo. Information: 0498-530 62,
www.krakas.se
Öppet 26 maj-15 september
Smakrike
Claudelins väg 1, Ljugarn. Information: 0498-49 33 71,
www.smakrike.se
Öppet mars-december
Konstnärsgården
Ala Kyrka. Information: 0498-550 55, 070-885 27 61,
www.dromkoket.se
Öppet 3 juni-17 september
Mer information på
www.kulinariskagotland.com
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!