Gotländska odlare smakade tyskt godis gjort av hampa

Benny Nilsson, Dan Malmros och Tomas Persson driver handelsbolaget Hampekraft och vill få igång odling och förädling av industrihampan på Gotland. De gjorde en resa till Tyskland för att se och lära hur man gör där.

Gotland2004-05-05 04:00
När de kom dit visade det sig att de hade goda råd att ge när det gällde skörden, goda råd som tyskarna blev mycket tacksamma över.


Att man har alla möjligheter att göra förädlingsindustrin för industrihampan småskalig gör att den blir extra intressant för Gotlands del, tycker de tre i Hampekraft.
De har hushållningssällskapet bakom sig när det gäller att arbeta fram den här nya grödan. Hushållningssällskapet på Gotland vill utvärdera möjligheten att återintroducera industrihampen med målsättningen att revitalisera det gotländska jordbruket och ge den gotländska ekonomin en vitamininjektion
Under den här första tiden innan Hampekraft har fått igång någon förädling har de tillsammans försökt ta reda på så mycket som möjligt om industrihampan.
<span class=MR>Tysklandsresa</span>
Ett sätt att ta reda på mycket är att besöka länder där man har hunnit en bit på vägen när det gäller att förädla hampan. Benny Nilsson, Dan Malmros och Tomas Persson åkte följaktligen till Tyskland i år för att besöka en fabrik och även se odlingar. När de kom dit visade det sig att de hade goda råd att ge när det gällde skörden, goda råd som tyskarna blev mycket tacksamma över. De tre gotlänningarna blev hjärtligt bemötta i Tyskland.
Inom det "gamla EU" finns det fabriker i England, Tyskland och Holland förutom i Frankrike. De tre i Hampekraft påpekar att det finns en fabrik i varje land som går bra i dag.
I Tyskland framställer man fibrer till bilindustrin och strömaterial.
<span class=MR>Lång tradition</span>
I Frankrike har man en lång tradition av att odla och förädla industrihampan.
När det rådde förbud att odla hampan i andra länder så var det tillåtet i Frankrike. Det mesta av den franska produktionen blir dock papper till att skriva på eller emballagepapper. Det blir ett alldeles ypperligt papper av industrihampan.
Fram till 1950-talet tillverkades dollar- och pundsedlar av industrihampa.
I Tyskland odlas idag cirka 3000 hektar industrihampa. Ungefär samma mängd odlas i England och Holland. I Frankrike däremot odlas hela 25000 hektar.
<span class=MR>Hampgodis</span>
Skälet till att Hampekraft valde att resa till Tyskland var att de ville få se bästa sättet att ta reda på hampan. I Tyskland fick de se många olika användningsområden. I affärerna kan man exempelvis köpa "Hanfnüsse" som är kanderade hampfrön. Faktiskt mycket gott!
I Tyskland fick de se den speciella skördetröska man använder i hampodlingarna.
Tröskan tar tillvara cirka hälften av fröna och fibrerna. Själva har de kommit på hur man ska kunna ta fram en maskin som lyckas ta hand om alla frön vilket innebär mycket pengar för odlaren.
De delade med sig av sina idéer till tyskarna som blev mycket glada­det handlade om två nya idéer när det gäller skördesidan.
Genom att göra resan behöver inte de gotländska intressenterna "uppfinna hjulet på nytt" utan kan istället ta vid där tyskarna befinner sig i dag.
Tyskarna har åtta års erfarenhet av hampodling och förädling. De såg inte gotlänningar som konkurrenter eftersom avståndet är så stort.
Benny Nilsson, Dan Malmros och Tomas Persson berättar att de lärde massor under resan.
Delegationen. Den svenska delegationen med värden, Bernd Frank, till höger.
Fiber. Balar med hampa på sin väg att bli fiber och strö.
Besök. Fabriken i Tyskland som fick gotländskt besök. Utanför fabriken syns pallar med strö.
Frön. I Tyskland fick gotlänningarna se många olika användningsområden när det gällde hampan.
I affärerna kan man exempelvis köpa "Hanfnüsse" som är kanderade hampfrön.Foto: ULF GLIMFALK
Hampskördetröska. Gotlänningen Benny Nilsson (vit skjorta) tittar närmare på en skördetröska tillverkad för att skörda hampa
i Tyskland.Foto: Tomas Persson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om