Gotländska pappor tog ut tre av tio dagar

Gotländska pappor tog ut tre av tio föräldrapenningdagar under 2018. En marginell förändring mot föregående år — men sett ur ett tioårsperspektiv är förändringen stor.

Katrin Rindlaug, jämställdhetsstrateg vid Region Gotland.

Katrin Rindlaug, jämställdhetsstrateg vid Region Gotland.

Foto: Linus Ehn

Gotland2019-11-09 08:00

Lagom till fars dag nu på söndag presenterar Försäkringskassan siffror för föräldrapenningdagar. Gotländska pappor tog ut 30,4 procent av föräldradagarna, rikssnittet för pappors uttag ligger på 29,3 procent. Tidigare studier visar på att den tredje reserverade månaden inom föräldraförsäkringen har haft effekt.

Öppna grafiken i större fönster>>

– Vår statistik visar på att jämställdheten ökar. Med nuvarande takt så kommer vi att nå ett uttag på 60–40 ungefär kring år 2040, säger Alexandra Wallin, chef för avdelningen barn och familj, vid Försäkringskassan.

Region Gotland arbetar inte med att påverka gotlänningarna i frågan. Som öns största arbetsgivare har de trots allt en stor påverkan.

– Vad det gäller föräldraledighet har vi sett en positiv förflyttning över tid. Som större arbetsgivare måste vi ha en jämställdhetsplan som säger att det ska vara lika lätt för båda könen att vara föräldralediga, säger Katrin Rindlaug, jämställdhetsstrateg vid Region Gotland.

Det har bland annat inneburit en policy om att inte planera möten senare än 15.30, detta för att underlätta dagishämtning och liknande. Det har också bedrivits arbete för att motverka negativa attityder kring föräldraledighet vid arbetsplatser där många regionanställda män jobbar. 

– I ett större perspektiv handlar det om en förändring mot att pappor ses som lika bra föräldrar som mammor, säger  Katrin Rindlaug.

Doroteas pappor tog ut störst andel av föräldradagarna 2018: 37,8 procent. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!