I helgen den 23 och 24 september arrangerar Gotlands museum ”äppel- och pärondagar” på Norrbys museigård i Väte. De har uppdraget att vara klon-arkiv och genbank för bevarandet av gamla kultursorter.
– Men de har bara äpplen. Det har bara blivit så, för att man haft folk på Gotland som varit duktiga på äpplen – men inte på päron, säger Klara Holmqvist.
Tillsammans med Helena Ullmark och Michael Andäng, även de från Pomologiska sällskapet, har Klara Holmqvist i veckan botaniserat runt bland Visbys villaträdgårdar för att samla in frukt att visa upp.
Om det på vissa håll är ett svagt äppelår tycks päronen på de flesta ställen ha ett riktigt superår. Med äppelplockaren redo knackar pomologerna på dörren till en villa på Östra Vi och kikar in mot en spaljé med fruktträd.
– Här har vi en trädgård från 1930- eller 40-tal. Då var trädgårdarna i första hand för produktion till hushållet, säger Helena Ullmark och berättar om dåtidens egna hem-tänk där man gärna hade lager om kriget skulle komma.
Att Gotland har milt klimat gör förutsättningarna till de bästa i landet för just päron. I öns villaträdgårdar kan det gömma sig lokala sorter, som få ens vet att de finns.
– Framförallt ute på landet tror jag att det kan finnas en del lokala sorter. Om någon lärt sig att ympa kan man ha delat med sig till andra där man bor, säger Klara Holmqvist.
Förhoppningen är att besökarna till helgens fruktdagar ska ta med sig helst fem exemplar av varje sort, både äpplen men framförallt päron, för att få dem artbestämda. På plats kommer päronkännaren Sven Plasgård under båda dagarna att finnas.
– Han sitter i päronkommittén för Pomologiska stiftelsen och bor själv på Öland där han odlar 75 sorter själv, säger Klara Holmqvist och berättar att hon hoppas att även de gotländska päronsorterna ska komma med i genbanken, för att bevaras för framtida odling.
Den som misstänker att man har lite udda sorter bör vara rädd om dem, menar Klara Holmqvist, och uppmanar alla att ta hjälp för att sortbestämma dem och vårda träden.
– Gör ingen brutal beskärning som man ibland ser, säger hon och berättar om träd som stympats till hälften.
Röta kan i värsta fall då ta sig in i stammen, och avsevärt förkorta trädets livslängd.
– Försiktig beskärning, och avlasta grenar. Ta hjälp och fråga någon som kan beskärning, råder hon.