Under fredagen presenterade Ulf Kristersson sin nya regering bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. Sverigedemokraterna står utanför regeringen men har gjort en omfattande uppgörelse och bland annat fått stort inflytande över migrationspolitiken.
Den gotländska riksdagsledamoten Hanna Westerén (S) ser med stor oro på den nya överenskommelsen:
– Allt är så nytt och det återstår att se hur överenskommelsen ser ut. Dock förefaller det ju som att SD kommer att få mycket stort inflytande och det i sig är väldigt oroande. Kristersson och vi alla förefaller få betala ett högt pris för att han ska kunna bilda regering överhuvud taget, säger hon.
Parterna kallar sitt omfattande avtal för ”Tidöavtalet”. Namnet kommer av det slott i Västmanland där förhandlingarna har skett. I avtalet ingår sju samarbetsprojekt kring kriminalitet, migration och integration, energipolitik och sjukvård, skola, att stärka fri- och rättigheter och budgeten.
– Jag tycker att det är bra att fyra partier har gemensamt ansvar för att det man lovat ska genomföras, säger den gotländske riksdagsledamoten Jesper Skalberg Karlsson (M) om den nya regeringen.
M, KD och L kommer att regera i nära samarbete med SD, vilket Jesper Skalberg Karlsson tycker är bra.
– SD får ett inflytande utifrån det mandat som det svenska folket har gett dem, säger han.
Men Hanna Westerén är som sagt kritisk till uppgörelsen.
– Jag tycker också att det är problematiskt rent demokratiskt att det största partiet har stort inflytande men att ansvarsutkrävande inte är möjligt, säger hon.
Sverigedemokraterna (SD) kommer även att få tjänstemän i Regeringskansliet. Något som Centerpartiets partiledare Annie Lööf på Twitter beskriver som ”historiskt och oerhört”.
– I varje beslut, varje budget, ges SD vetorätt och möjlighet att ställa långtgående motkrav, skriver hon.
Sverigedemokraterna har i förhandlingarna bland annat fått igenom hårdare regler för arbetskraftinvandring, med ett höjt inkomstkrav motsvarande medianlönen.
Men trots en åldrande befolkning och ett växande behov av personal inom äldrevården tror inte Jesper Skalberg Karlsson att det kommer att innebära något problem för Gotland.
– Det är inte många som arbetar inom äldrevården på Gotland som har arbetskraftinvandrat, de flesta har kommit hit som asylflyktingar, säger han.