För många politiska partier står en ansökan om ett svenskt medlemskap i Nato högt på priolistan, inte minst efter Rysslans invasion i Ukraina och det osäkra säkerhetspolitiska läget. Flertalet fullmäktigepolitiker har även ändrat åsikt i frågan, och förespråkar nu ett medlemskap. Det visar en enkät som GA har skickat ut till alla ledamöter i regionfullmäktige.
Centerpartiet på Gotland har tagit ställning och ställer sig positiva till ett medlemskap. Men omröstningen ska enligt uppgift varit jämn. Nio av tolv svarande centerpartister säger ja till Nato, tre ledamöter är osäkra. Ukrainakriget har fått tre centerpartistiska politiker på Gotland att ändra uppfattning om ett svenskt medlemskap. Regionstyrelseordförande Eva Nypelius (C) har inte svängt i frågan, men har blivit mer stärkt i sin övertygelse om att Nato är rätt väg att gå för Sverige.
– Frågan låg kanske inte högst på dagordningen innan, men i och med den situation som nu råder blir det väldigt tydligt att vi bör bli medlem. Men det som är viktigt är att det sker gemensamt med Finland, säger hon.
Att gå med i Nato skulle skicka en konkret signal utåt, menar Eva Nypelius.
– Även om vi i dag har ett samarbete på många olika plan blir ett medlemskap tydligt utåt, att vi är en del av försvarsalliansen. Det skulle innebära en trygghet för Sverige och för Gotland.
Socialdemokraterna har ett kongressbeslut på att inte gå med i Nato. Men i en intervju med SVT säger statsminister Magdalena Andersson (S) att hon inte utesluter ett medlemskap. Splittringen i partiet återspeglas även lokalt. Majoriteten av Socialdemokraternas fullmäktigeledamöter på Gotland säger nej till Nato. Men två är osäkra, och tre säger ja, men med brasklappen "inte nu".
Tre ledamöter uppger att de ändrat åsikt sedan Ukrainakriget inleddes. En av dem är Tommy Gardell (S), som numer ställer sig positiv till ett svenskt medlemskap på sikt.
– Jag tror ingen hade kunnat föreställa sig att vi skulle få ett krig i Europa igen. Vi hade börjat avveckla försvaret i Sverige men plötsligt blir verkligheten en annan, och då tror jag att vi behöver Nato för att motverka de här krafterna. Därför har jag ändrat uppfattning, och det tror jag att kriget i Ukraina fått många andra att göra också, säger han.
Varför tror du att det hade varit bra för Sverige?
– Vi har varit neutrala i all tid och vi har varit förskonade från de krig som tidigare varit, men jag tror inte att det kommer att hålla i framtiden. Nu har vi skickat vapen till Ukraina, vilket jag tycker är rätt, men det innebär att vi inte är helt neutrala. Jag tror att vi behöver det skydd och stöd som Nato erbjuder, och vi bör utreda ett medlemskap så småningom, säger Tommy Gardell.
Bland Moderaterna på Gotland har samtliga svarat att de är för ett Natomedlemskap. Två ledamöter har svängt i frågan sedan kriget i Ukraina. Även Liberalerna och Kristdemokraterna är enhälligt för en ansökan om medlemskap, och alla säger sig ha haft samma uppfattning även tidigare.
Vänsterpartiet på Gotland säger nej till Nato och ingen av de svarande har ändrat åsikt. Detsamma gäller för Feministiskt initiativ och bland Miljöpartiets ledamöter, förutom en ledamot som inte vill uppge sin inställning till Nato.
Ingen av Sverigedemokraternas ledamöter har svarat på enkäten.