Gotländska råvaror när Tina lagar mat för kineser och amerikaner

Med ett stup ner mot Östersjöns vatten bara någon meter bakom ryggen stod i går Tina Nordström och lagade mat vid Högklint. Nästa höst ska amerikaner och kineser lära sig att laga Tinas mat via tretton matprogram som spelas in på olika platser i Sverige. Programserien heter "New Scandinavian Cooking".
Ett av programmen spelas just nu in på Gotland. Under fyra dagar skapas ett 30 minuters program om Gotland och om matlagning med gotländska råvaror.

Gotland2004-08-05 04:00
Genom programserien kommer den så populära tv-kocken Tina Nordström att bli en ambassadör för Sverige i två av världens största länder samt i en del europeiska länder. GA träffade henne i går under inspelningarna av själva matlagningsdelen i programmet.
Platsen var "Getsvältan", avsatsen som man kommer till via en brant trätrappa ner från Högklint. Där, i högsommarvärmen, spelade norska bolaget Nett-tv in när Tina Nordström, populär både hos svensk och norsk tevepublik, lagade till två goda sallader med hjälp av gotländska råvaror.
<span class=MR>Salmbär i sallad</span>
Ingredienserna i den ena salladen är romansallad, spenat, får-ost, russin, brödkrutonger och salmbär! En spännande och annorlunda komposition. Den andra salladen består av marinerad lax och en coleslow.
Tina står och lagar till salladerna allt medan hon på engelska berättar för tittarna om maten. I våras fick hon åka till i en liten by utanför Manchester i England, där hon fick studera köksengelska.
­ Jag pluggar engelska hela tiden och försöker tänka på engelska också när jag lagar maten. Jag tycker det är så roligt att få göra det här jobbet. Ja, det är otroligt att få göra den här programserien.
­ Tidigare hade jag aldrig varit längre norrut i Sverige än till Östersund. Men då är man ju bara i mitten av landet. Nu har jag fått stå och laga mat i ishotellet i Jukkasjärvi. Jag har lagat mat i Dalarna i midsommar och så är jag nu här på Gotland. Jag har fått se det bästa av Sverige, tycker Tina Nordström, som genom programmen blir något av en ambassadör för Sverige.
<span class=MR>Norsk förebild</span>
­ Programmen görs enligt ett koncept som har tagits fram av norska bolaget Nett-tv. De här programmen görs exakt på samma sätt som en programserie som tidigare har sänts i norsk teve med en norsk kock, berättar Martin Sundborn, som var Tina Nordströms redaktör när hennes svenska program sändes och som också finns med när den här programserien görs.
Det är också därför som det norska bolaget producerar serien. Varje program inleds med en hej och välkommen-sekvens. I programmet från Gotland består den av att Tina Nordström kommer cyklande längs stranden nedanför Lummelundsbruk.
Under den första inspelningsdagen, i onsdags, besöktes också bonden Lars Assarsson i Tofta, som föder upp gutefår. Förutom själva matlagningen med lokala råvaror försöker man också spegla lite av den plats eller område av Sverige som man har besökt.
Kanske får kineser och amerikaner också se när Tina Nordström sprutar eld tillsammans med en gycklargrupp! Men riktigt säker på detta är hon inte.
­ Jag har börjat att öva mig genom att spruta vatten, säger Tina med ett stort leende.
<span class=MR>Från Abisko till Österlen</span>
Alla tretton programmen i matlagningsserien kommer inte att spelas in i år. Programmet från Gotland är det sjätte i raden. Några spelas in först till våren nästa år. "Inte så kul att laga mat i snöyra", som Tina Nordström påpekade.
Det blir alltså mat med Tina inramad av några av de vackraste platserna som Sverige har att erbjuda. Förutom Gotland kan till exempel nämnas Lappland med Abisko och ishotellet i Jukkasjärvi, Stockholm, Dalarna, Skokloster och Österlen.
Svenska matprogram med Tina Nordström lär vi få vänta på. Hon är fullt upptagen med inspelningen av den här serien och att göra en internationell karriär som tevekock. Efter 94 program och 400 recept i svensk teve kände hon att det var dags att göra något nytt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om