Norskt bolag tar över två av DG:s dotterdotterbolag

Det är Destination Gotlands dotterbolag, Gotlands Stuveri, som nu säljer sina respektive dotterbolag Gotlands Excursion och Carl E Ekman till det norska bolaget European Cruise Service.

Marcus Risberg, vd Destination Gotland, tror att det norska bolaget blir en bättre ägare som kan förädla och utveckla verksamheterna inom Gotland Excursion och Carl E Ekman.

Marcus Risberg, vd Destination Gotland, tror att det norska bolaget blir en bättre ägare som kan förädla och utveckla verksamheterna inom Gotland Excursion och Carl E Ekman.

Foto: Cecilia Thomsson

Gotland2024-07-09 16:30

Carl E Ekman är en skeppsagentur med kryssningstrafik som huvudsysselsättning och bolaget Gotland Excursion ger guidade rundturer till kryssningspassagerare på Gotland. Det är dessa bolag som Destination Gotlands dotterbolag Gotlands Stuveri nu sålt. Köpare är det norska bolaget European Cruise Service, verksamt både som skeppsmäklare och turoperatör.

Enligt Destination Gotlands vd Marcus Risberg berörs tre anställda av affären.

– Det är ganska små, men för Gotland viktiga, verksamheter, säger han.

Får personalen följa med till det nya bolaget?

– Ja, de följer med till European Cruise Service.

Varför säljer ni?

– De här verksamheterna med skeppsmäkleri, samt turistiska tjänster för kryssningsfartyg, är viktiga för Gotland och utvecklingen av Gotlands besöksnäring. Men samtidigt är det inte verksamheter som är stora för oss eller vårt huvudsakliga fokus om man ser till utvecklingen inom hela koncernen. Vi tror därför att European Cruise Service som har det här som sitt huvudsakliga område är en bättre ägare till de här verksamheterna och kan utveckla och förädla verksamheterna för framtiden.

Planerade ni att sälja eller fick ni ett erbjudande som ni inte kunde motstå?

– Vi går inte in på detaljerna, men vi kan konstatera att det här är någon som har ännu bättre förutsättningar än vi att förädla och utveckla verksamheterna med det fokus som behövs, säger Marcus Risberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!