Sjöfartsverkets helikopter ryckte ut för att transportera Gotlands räddningstjänstpersonal till branden i Sandhamns seglarhotell som ligger i Stockholms skärgård.
– Vi har ett samarbetsavtal med räddningsregion Östra Svealand och hjälper varandra med olika expertkunskap, berättar insatsledaren Henrik Johansson på Gotlands räddningstjänst.
I det här fallet hade Sandhamn inga rökdykare på hemmaplan.
– Det tar oss 40-45 minuter att vara på plats med helikopter, säger han.
När Gotland behöver förstärkning gäller samma villkor. Olika specialkompetenser åker till Gotland för att assistera räddningstjänsten, till exempel vid olyckor med kemiska produkter.
– Det kan ta lite tid innan hjälpen är framme så vi måste alltid ta hand om situationen inledningsvis.
Skogsbränder är ett annat exempel där inte alltid personalen på Gotland räcker till.
– Då kan det behövas fler armar och ben för att släcka.
Det är Räddningscentral mitt som avgör vem som ska åka på olika händelser och utgår då ifrån vilka resurser som finns. Personalen på Gotlands räddningstjänst har till exempel rökdykare och fyra ur personalen gjorde sig beredd att åka till Sandhamn.
– Vi hade packat och lastat allt material men tyvärr var det ett tekniskt fel på helikoptern när den skulle lyfta så vi kom aldrig iväg. Det är bra att man inte lyfte med en helikopter som det var fel på, men det blev ju ett snöpligt slut på det hela, säger Henrik Johansson som berättar att Norrtäljes räddningstjänst tog uppdraget i Sandhamn.