Lägsta barnafödandet på nära 30 år

Barnafödandet går ned i landet. Gotland följer trenden. Samtidigt är förstföderskorna i landet bara äldre i Stockholm än på Gotland och mer än var femte förlossning görs med kejsarsnitt på ön.

Barnafödandet minskar stadigt på Gotland. 2024 väntas det bli rekordlågt antal nyfödda. Samtidigt sticker Gotland ut i flera mindre smickrande kategorier visar en ny rapport från Socialstyrelsen.

Barnafödandet minskar stadigt på Gotland. 2024 väntas det bli rekordlågt antal nyfödda. Samtidigt sticker Gotland ut i flera mindre smickrande kategorier visar en ny rapport från Socialstyrelsen.

Foto: Christine Olsson/TT

Gotland2024-12-16 04:30

Nyheten i korthet

  • Födelsetalen på Gotland är de lägsta sedan 1998, med 466 barn födda under förra året, enligt Socialstyrelsens rapport.
  • Gotland har också en hög andel kejsarsnitt, med 21,7% av förlossningarna, och förstföderskor är äldre än i de flesta andra regioner, med en genomsnittsålder på 30,1 år.
  • Trots dessa siffror, förväntas födelsetalen öka 2025, baserat på antalet kvinnor som registrerar sig på barnmorskemottagningar.

Nu har fjolårets data uppdaterats i Socialstyrelsens statistik om graviditeter, förlossningar och nyfödda. Trenden med ett minskat barnafödande håller i sig, både i landet och på Gotland. Under förra året föddes 466 barn på Gotland, vilket var en minskning från året innan då 472 barn föddes. Inte sedan 1998 då 459 barn föddes har barnafödandet varit så lågt på Gotland.

– Att födelsetalen går ner är inget specifikt för Gotland utan något man ser nationellt. Det finns flera faktorer till varför man väljer att skaffa barn senare eller varför det föds färre barn. Bland tänkbara faktorer kan man se det ekonomiska, situationen i världen och säkert ett annorlunda synsätt hos den generation som skaffar barn nu. Jag tänker att det finns många faktorer, säger Mathilda Östman, enhetschef vid barnmorskemottagningen i Visby.

undefined
Mathilda Östman, enhetschef vid barnmorskemottagningen i Visby menar att siffrorna från Socialsalstyrelsen påverkas av få födslar på Gotland.

Vidare visar den nya statistiken att medelvärdet för föderskors BMI vid inskrivning på barnmorskemottagningen är 26,2 på Gotland och 25,6 i riket. Värden över 25 klassas som övervikt enligt Folkhälsomyndigheten.

– Gränsvärdena är framtagna ur medicinska direktiv och det finns risker med övervikt som är fastställda. Vi har riktlinjer för hur vi kan hjälpa de här kvinnorna. Stöd finns kring livsstilsfrågor genom oss via bland annat dietist om man så önskar.

Bara i Stockholm är förstföderskorna äldre än på Gotland, snittåldern i Stockholm var 31,4 år och på Gotland 30,1 år. Yngsta förstföderskorna återfinns i Norrbotten där snittåldern låg på 23 år.

– Även här ser man samma trend i hela landet. Sen är det svårt att göra för stora antaganden för Gotland i sådana här mätningar eftersom vi är så himla små. Det föddes 466 barn totalt här förra året, om tio personer är över 40 när de blir gravida så drar det upp snittåldern något enormt.

Hon fortsätter:

– Man bör nog vara försiktig med att dra allt för stora slutsatser utifrån mätningarna. Samtidigt finns stöd för de kvinnor som behöver det under sin graviditet. Det ska alla känna sig trygga med. 

Även statistik gällande tobaksvanor hos gravida har presenterats. Där kan det konstateras att gotländska kvinnor röker mindre i tidig graviditet, 2,6 procent, jämfört med i riket, 2,8 procent. Gällande snusning ligger Gotland över rikssnittet med 2,8 procent som snusar i tidig graviditet jämfört med riket på 1,7 procent.

– Tobaksvanor, alkohol och även droger ingår i vår frågearsenal och är något vi jobbar med och stöttar alla våra patienter i. Vi följer det såklart noggrant eftersom vi vet att det påverkar graviditeten. Alla får frågan om sina vanor, men sen finns det ett stigma att berätta att man till exempel röker när man är gravid, vilket vi vet om. Alla får dock information om riskerna. Det vi kan erbjuda är att ge råd och stöd för det som vill ha det, där har vi ett väl utarbetat system. 

En kategori där Gotland ligger i topp är andelen kejsarsnitt. Bara i Värmland och i Sörmland utförs det fler kejsarsnitt, procentuellt än på Gotland där 21,7 procent av förlossningarna sker genom kejsarsnitt.

– När vi har låga förlossningsvolymer så får det också stor effekt på dessa siffror. Två kejsarsnitt åt ena eller andra hållet gör stor skillnad. Vi följer upp kejsarsnitten varje månad och är trygga med att de som utförs görs av god anledning. Vi har också fler akuta kejsarsnitt än planerade, vilken också påverkas av förlossningsvolym och vidare också statistiken, säger Åsa Hedqvist, verksamhetschef obstetrik och gynekologi på Visby lasarett.

undefined
Åsa Hedqvist förklarar att det låga födelsetalet på Gotland påverkar förlossningsvården då man till följd av detta måste träna på andra kliniker i landet.

Hon berättar att vi vid dagens datum är uppe i omkring 400 födslar under 2024, vilket pekar mot ytterligare en minskning i antalet födslar på ön. Däremot ser 2025 ut att kunna komma med fler bebisar på ön.

– När vi ser prognoser så ser det ut att det blir färre förlossningar fram till 2027 innan det vänder, dock så skrivs det in fler nu på barnmorskemottagningarna och för de första månaderna för 2025 så är vi uppe i vad vi kallar normalt barnafödande för oss så vi hoppas att det blir fler gotlänningar nästa år.

De låga födelsesiffrorna får också konsekvenser för arbetet på förlossningen i Visby.

– Det medför att vi behöver lägga mer tid på att öva och ha samarbete med större förlossningskliniker för att kunna låta våra medarbetare åka i väg och få förlossningsvolymer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!