Distans- och närundervisning om vartannat har varit krävande för Sveriges, såväl Gotlands, skolelever. Den svåraste perioden kan nu vara över. Skolan ska gå tillbaka till att bedriva undervisning på plats som norm, men helt som vanligt blir det inte.
– Den senaste tidens smittspridning har gjort läget lite sämre, men eleverna har redan betalat ett högt pris. Vi har resonerat med smittskyddsläkare och vid skolstarten kommer eleverna återgå till närundervisning, säger Region Gotlands utbildningsdirektör Torsten Flemming.
Det som skiljer den stundande skolstarten från det vanliga är åtgärder utformade för att minska kontakten mellan olika grupper.
– Vi använder alternativa lokaler och har glesare möblering. Vi strukturerar inte längre skoldagen så att elever vandrar runt i olika klassrum och blandas i olika grupper. Istället har eleverna hemklassrum och lektioner i fasta grupper, säger Torsten Flemming.
För föräldrar till yngre elever förlängs rutiner som att hämta och lämna av barnen utanför skolan.
Trots pandemins prövningar tycker Torsten Flemming att Gotlands grundskolor och gymnasium har lärt sig mycket. Tvättslussarna som implementerats på förskolor har hjälpt till att lösa problem som fanns redan innan pandemin.
– Vi har aldrig haft så få sjuka på förskolan, säger Torsten Flemming.
– Det är ju fantastiskt att vi skulle behöva en pandemi för att komma på att hygien är viktigt. Föräldrar har varit ansvarsfulla och stannat hemma med sina barn om de varit sjuka. Det har varit väldigt betydelsefullt.
Det finns elever som gynnats av distansundervisningen. Men Torstens Flemming menar att det för den stora majoriteten har bidragit till en svårare vardag, något som däremot inte reflekteras i betygen. Undersökningarna är förvisso inte helt klara men på det stora hela ser pandemin inte ut att ha påverkat betygen. För den gruppen som har påverkats kommer fortsatta hjälpande åtgärder att sättas in.
– Det var ungefär 20 procent av gymnasieelever som blev starkt påverkade till en början. Gymnasieskolorna satte in extraundervisning och stöd vilket underlättade problematiken, säger Torsten Flemming.
– När det blir kris knyter folk näven och bestämmer att problemen ska lösas. Alla har samarbetat på ett fantastiskt sätt och varit väldigt lösningsorienterade, avslutar Torsten Flemming.