Gotländska skolor i världs- omröstning
Nu drar valet igång för årets omgång av Jordens barns priser för enastående insatser för barns rättigheter (The world?s childrens prize for the rights of the child (WCPRC).Magnus Bergmar, som bodde på Gotland i många år, instiftade priserna och första gången de delades ut var 2000.
I fjol hade Gotland elva skolor anslutna till Global friends och i år har antalet ökat till 23.
I och med att skolan är ansluten till Global friends så får också eleverna vara med och rösta på vem som skall få ett av de två stora priserna.
Fem miljoner elever
De gotländska skoleleverna är med bland fem miljoner elever i 70 länder och 8.000 skolor som röstar på vem som skall få priset Global friend?s award (Jordens kompisars pris) och en internationell barnjury med barn som bland annat varit barnsoldater, slavar, flyktingar och gatubarn avgör vem som får det andra stora priset World?s childrens prize (Jordens barns pris).
Varje år nomineras tre kandidater till båda priserna och det är samma kandidater till båda prisen.
- Alltså kan det hända att samma kandidat får båda prisen, säger Magnus Bergmar, men det har hittills inte hänt.
Gränslösa möten
De tre kandidaterna till årets val är Mammorna på S:t Rita, Kenya, Ana Maria Maranon de Bohorquez, Bolivia, samt Nelson Mandela och Graca Machal, Sydafrika och Mocambique.
? Mammorna på S:t Rita är 20 fattiga bykvinnor som sen sju år hjälper barn som blivit föräldralösa till följd av aids.
? Ana Maria Maranon de Bohorquez är en kvinna som är rullstolsbunden sen två års ålder och som sen 30 år kämpar för gatubarn i staden Cochabamba.
? Mandela och Machel nomineras tillsammans - han för sin långa kamp, varva 27 år i fängelse - för frihet och lika rättigheter för Sydafrikas barn och hon för sin 20-åriga kamp för barns rättigheter, bland annat för flickors rätt att få gå i skolan.
Det är hela apparaten runt priset som är det viktiga, att barn får kontant med varandra, att barn möts över gränser både land- och socialmässigt, att barn lär sig förstå och kanske uppleva varandras vardag och att man i samband med valet ute i skolorna pratar och gör mycket kring barns rättigheter.
Högtid i slottet
Årets prisceremoni hålls på Gripsholms slott i Mariefred den 15 april och då hjälper drottning Silvia barn att dela ut de två priserna. Alla tre slutkandidaterna hedras vid högtiden.
Skolelever från olika delar av landet brukar vara med vid högtiden på Gripsholm.
- Vi har haft förmånen att få vara med två gånger, säger Marie-Louise Karlqvist, lärare i Dalhem skola. Fyra elever har fått åka varje gång.
Röstning till 11 april
Det blir nu femte gången som Dalhem skola deltar i omröstningen, men inget är bestämt ännu när det omröstningen blir.
- Vi har varit med från början, säger läraren vid Alléskolan Therese Lundström. Och vi skall vara med och rösta i år också. Vi jobbar med det före omröstningen också. Vi har elever från trean till sexan och brukar göra så att sexans elever redovisar för treans som är nya.
Skolorna kan rösta när de vill mellan 1 februari och 11 april.
Medlemstidning
I går kom också den tjocka tidningen Globen ut och den är fullmatad med uppgifter om priset, om kandidaterna och om många av de barn som de jobbar för runt om i världen.
Globen ges ut av Barnens Värld med stöd från Sida och är medlemstidning för skolorna som är med i Global friends.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!