Gotländska studenter vill ha egna lägenheter

Det traditionella studentboendet i korridor är allt mindre attraktivt för studenterna. Nu vill gotländska studenter bo i egen lägenhet med kontrakt året runt.
Det visar årets bostadsbarometer som presenterades för studenter och politiker i samband med en sopplunch på Rindi.
- Det måste bli en bättre förståelse för studenter och att de är vanliga människor med samma behov som andra, säger Fia Lagergren som är ordförande för Gotlands studentkår Rindi.

Gotland2006-04-06 06:00
Malin Lindström läser arkeologi och har bott i samma studentboende i fem år. Nu önskar hon sig en större och billigare lägenhet med ett riktigt kök och hon kan tänka sig att flytta till Terra Nova om bussförbindelser bli bättre.
- Det är för lyhört på Mejerigatan, säger Malin Lindström. Önskan om att bo mer ostört delar hon med många visar årets bostadsbarometer.
Bostadsbarometern är en undersökning som görs av studentkåren Rindi, Högskolan på Gotland och Gotlands kommun. Syftet är att ta reda på studenternas behov och önskemål på boendet. I år har frågeformuläret skickats till 1080 studenter, och av dem har fler än hälften svarat.
Barometern visar att studenter i allt högre utsträckning vill ha ett eget boende och slippa studentkorridor. De flesta önskar sig en liten etta eller tvåa med kök. För åtta av tio studenter är det viktigt att kunna bo kvar även över sommaren och ha ett året runt kontrakt. Den grupp studenter som är med i undersökningen är äldre än den traditionella studenten och de individuella behoven för boendet skiljer sig mellan studenterna. Nära hälften av studenterna som var med och svarade i undersökningen över 25 år, vilket skulle kunna vara en anledning till att många önskar sig ett eget boende.
- Det är dags att döda den romantiserande myten om tjugoåriga studenter som flyttar hemifrån för att leva i en kappsäck under sin studietid, säger Fia Lagergren ordförande för Gotlands studentkår Rindi.
En rimlig hyra för boendet är också viktigt för studenterna och här går smärtgränsen vid 3 500 kronor vilket motsvarar hälften av studielånet per månad.

Miljön är viktig
Ett centralt och tryggt boende med närhet till affärer och andra studenter står högt på önskelistan för de allra flesta, och mer än hälften av studenterna vill ha nära till grönområden.
Undersökningen visar att det i första hand är vanliga lägenheter som eftersöks och därför bör inte byggandet av studentboenden i korridor prioriteras.
- Nybyggnationer blir ofta dyrt för studenter men det kan uppstå flyttkedjor när nya bostäder byggs. Många kan också tänka sig att bo mindre centralt. En förbättring av kollektivtrafiken och ett rabattsystem för studenter skulle göra det möjligt, säger Fia Lagergren.

Billigt boende
Sju av tio studenter på högskolan kommer inte från Gotland och Axel Grahn Andersson som läser första året på byggnadsvårdsprogrammet är en av dem. Han delar lägenhet med två andra studenter i närheten av polishuset. Det centrala läget och priset är två viktiga faktorer i det valet.
- Jag trivs jättebra och det är trevligt att bo ihop med andra. Jag tycker att det maxpris för boende som kommit fram här är för högt. Min smärtgräns skulle ligga på 2000 kronor, just nu betalar jag 1500 kronor, säger Axel Grahn Andersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!