Gotländska tillverkare i ny bok om sprit
Sedan har utvecklingen gått snabbt. Det finns numera så många små sprittillverkare i landet att de fyller en hel bok. Örjan Westerlund och Jerry Lindahl har skrivit "En bok sprit", där flertalet småtillverkare presenteras.
Vid Norrtelje Brenneri gör man Roslagssnaps med smak av äpple, päron, plommon eller vinbär. Havtorn, rönnbär och nypon är smaker som kommer i år. Vid Blaxta gård i Södermanland tar man plommon och gör något som liknar portvin.
I Stockholms skärgård bränns Möja Taffelbrännvin och i Nyköping har öltillverkaren Nils Oscar tillverkning av Julsnaps, Maltvodka och Aquavit. Precis Vodka som tillverkas i Borensberg vinner framgångar i USA med sin sammetslena ton.
"En bok sprit" presenterar även två gotländska tillverkare. Gute Vin i Hablingbo har ett brett sortiment med grappan Restu Regent Ortega, men gör brännvin på sparris, morötter, äpplen, hallon och sockerbetor. En unik gotländsk produkt är Austermalt - som görs av gotlandsdricka.
Även produktionen av rom vid Tjängdarve gård i Träkumla presenteras. Basen i tillverkningen är sockerbetor och den färdiga drycken säljs under namnet Altissima Noll. Rom får drycken inte heta eftersom den inte görs på sockerrör.
Förutom en presentation av de mindre tillverkarna skriver författarna om framgångssagan med Absolut Vodka. "En bok sprit" innehåller även några snapsvisor, tips på kryddning av brännvin, en beskrivning av hur sprittillverkning går til och ett kapitel om svensk sprithistoria. Således mycket läsning för den som är intresserad av svensk sprit och dess historia.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!