Det är Transportstyrelsen som på uppdrag av regeringen har utrett hur säkerheten när det gäller A-traktorer, i folkmun ofta kallade epa-traktorer, ska kunna förbättras.
I november förra året lämnade myndigheten en rad förslag, och även om flera av dem fortfarande ligger på bordet så fattade regeringen i början av sommaren beslut om att några av förslagen ska börja gälla redan den sista augusti. Dessa är:
- Passagerare ska färdas på en plats som är avsedd för passagerare.
- Det får sitta endast en passagerare per sådan plats.
- Den som färdas i en A-traktor ska använda bälte.
- Högsta tillåtna hastighet är 30 kilometer i timmen
Regeln om A-traktorns maxhastighet är tänkt att komplettera den fordonsregel som redan finns och som säger att en A-traktor inte får vara konstruerad för att köra i mer än 30 kilometer i timmen. Enligt Transportstyrelsen är det dock allmänt känt att det förekommer manipulation med fordonen som gör att de kan köras snabbare, och därför har man kompletterat regelverket med en maxhastighet.
Men vad tycker då ungdomarna själva om de nya reglerna? 17-åringarna Saga Alvengren och Saga Prenell går både på Wisbygymnasiet, och de äger även en varsin A-traktor. De säger att de känner till de nya bestämmelserna, och att det främst är den som reglerar hur många personer som får sitta på varje plats som kommer att påverka dem. I och med att baksätet inte får användas i en A-traktor innebär reglerna i praktiken att två personer får färdas i fordonet.
– Vi brukar åka tre stycken i framsätet när vi åker till skolan, men det kommer vi ju inte få göra från och med på torsdag, säger Saga Prenell.
Både hon och vännen Saga Alvengren säger att de tycker det är bra med säkerhet, men menar att de nya reglerna också "förstör" litegrann.
– Dels sparar det ju bränsle att åka fler om man bor nära varandra, för då slipper man ta fler fordon när vi till exempel ska till skolan. Det blir svårare att samåka helt enkelt. Det är dessutom roligare att åka fler, säger Saga Alvengren.
Saga Prenell fyller i:
– De här nya reglerna behövs egentligen inte tycker jag, och jag tror inte att det kommer förändra så mycket. Många kommer nog inte att använda bälte ändå.
Hon får medhåll av 17-årige Televca Carolin, som även han har en egen A-traktor.
– Man kör ju ändå i 30 kilometer i timmen, så det känns inte jätteviktigt med bälte till exempel, säger han.
Har du haft bälte på dig när du kört tidigare?
– Nej, det har jag inte. Men det är klart att jag kommer att följa reglerna.
För polisen kommer de nya reglerna inte att innebära någon större skillnad i hur de jobbar, säger Emil Eisersjö, lokalpolisområdeschef på Gotland.
– Alla nya regler gör såklart att vi måste anpassa vår verksamhet, vilket såklart påverkar hur vi jobbar. Men just den här frågan skulle jag säga att vi jobbat rätt mycket med de senaste åren, så på så sätt blir det ingen markant skillnad, säger han.
Många av ungdomarna vi pratat med säger att de tidigare kört utan bälte och haft fler passagerare i fordonet än vad som nu är tillåtet. Tror du att ni kommer att dela ut fler böter till A-traktorförare nu när de nya reglerna införs?
– Det är absolut en högst tänkbar analys. Vår förhoppning är givetvis att reglerna efterlevs, men det finns såklart en risk att vi behöver bötfälla fler inledningsvis.