Gotländska viner föll proffsen i smaken
Gotland tog hem storslam vid den första jurybedömning av svenskodlade viner som hölls i Åhus i helgen. 35 svenska viner hade lämnats in för bedömning. Nio diplom delades ut och av dessa togs sex hem till Gotland. Fyra diplom tilldelades Lauri Pappinen vid Gute vingård i Hablingbo medan Johan Rudling, vinhuset Halls Huk, fick två diplom och ett hedersomnämnande.
Det var i Hablingbo år 2001 som föreningen Svenska vinodlare fick sin form med stadgar och styrelse. Grunden lades året innan då en handfull vinodlare strålade samman på Öland. Vid helgens årsmöte i föreningen valdes Lauri Pappinen in i styrelsen och som vice ordförande. Nästa årsmöte är att vänta på Gotland.
- Jag satte den första plantan i Hablingbo 1997 och nu är det för sjätte året som jag har gjort vin vid Gute vingård, berättar Lauri Pappinen. Nu drar Livsmedelsverket nytta av hans kunnande och erfarenhet och utser honom till konsult när standard ska utformas och sättas för egenkontroll för svensk vinproduktion.
Tuff domarpanel
Johan Rudling kom till Gotland och Hall 1998 och grundade vinhuset Halls Huk år 2000. Av tre inlämnade viner för professionell bedömning föll två domarna i smaken. Två diplom och ett hedersomnämnande gläder vinodlaren på gården i Hall.
- Det var en tuff domarpanel och det känns väldigt roligt att våra gotlandsodlade druvor och gotlandsproducerade viner bedömdes som så bra. Sammanlagt sex diplom av nio utdelade till Gotland är ett fint erkännande och känns väldigt roligt.
Föreningen Svenska vinodlare har vuxit till sedan starten och räknar nu in över 90 medlemmar. Bland dessa är de flesta amatörer som vinodlare och vinmakare, medan några har vinodling och vintillverkning som en del i sin näring. De svenska vinodlarna återfinns framförallt i Skåne, på Öland och på Gotland. Det är också där vinhus har vuxit upp med vinproduktion i fokus.
- Målet är att gårdsförsäljning av vin ska tillåtas i Sverige och vi hoppas på att de nu gällande reglerna ska mjukas upp. Det hämmar utvecklingen av näringen inom svensk vinodling och det skiljer Sverige från andra EU-länder, säger Lauri Pappinen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!