Gotländska yrkesfiskare testas på PCB och dioxin

Under två dagar tas det blodprov på 16 slumpvis utvalda personer ur gruppen yrkesfiskare och deras hustrur på Gotland.
De som tar proverna är miljösköterskorna Inger Benseryd och Kerstin Diab från Yrkes- och miljömedicinska kliniken vid universitetssjukhuset i Lund.
Målet är att undersöka förekomsten av miljögifterna dioxin och PCB hos de här människorna vilka samtliga förutsätts äta mycket fisk.

Gotland2002-06-07 04:00
Yrkesfiskaren Gert Palmborg har just lämnat en ansenlig mängd blod och sitter vid Hansahälsan och fyller i ett frågeformulär. Gert kom in i fiskaryrket när han var 17 år. Numera säger han att han avvaktar att fisket ska bli bättre innan han ger sig ut på havet igen.
<span class=MR>Miljögifter</span>
Gert är en av de 16 personer som har valts ut ur fiskarkåren på Gotland för att delta i en studie som görs av professor Lars Hagmar i Lund. Genom studien vill man få veta hur pass mycket miljögifter av typen dioxin och PCB som de här personerna har lagrat i sina kroppar eftersom de har ätit en stor mängd fisk i sina dar.
­ Får jag inte äta fisk minst en gång i veckan så blir jag tokig, skojar Gert Palmborg.
Gert säger att han inte kände den minsta oro inför den här undersökningen:
­ PCB sägs påverka minnet men mitt minne är bra­jag minns särskilt folk som är skyldig mig pengar! Jag är femtio år gammal men känner mig som tjugo.
I frågeformuläret får Gert fylla i vilka sorters fisk han brukar äta och hur ofta.
<span class=MR>Jämför väst och öst</span>
Inger Benseryd berättar att det är sammanlagt 90 personer runt om i Sverige som ska testas. Man testar människor på östkusten och sedan västkusten för att sedan jämföra resultaten. Studien är ett samarbete mellan Sverige och Finland. Alla blodprover ska skickas till Finland för analys och resultat av den här undersökningen väntas inte vara klar för publicering förrän om cirka ett år.
Benseryd berättar att tidigare studier har visat en liten skillnad när det gäller kvinnorna på västkusten och på ostkusten­man har uppmärksammat en något lägre födelsevikt på östkustkvinnornas barn. Man vet dock inte med säkerhet orsaken till detta.
Nu är det lägre halter av miljögifter i östersjöfisken än tidigare. Benseryd påpekar att fisk, trots att det finns riktlinjer för hur mycket gravida ska äta, är mycket nyttig mat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om