Gotlandskalk kan rädda Östersjön

Gotländsk kalk kan bli botemedlet mot algblomningar i Östersjön.
Forskning i stor omfattning planeras.
- Att tillföra kalk är en av de mest hoppingivande metoder vi arbetar med, säger docent Sven Blomqvist vid systemekologiska institutionen på Stockholms universitet.

Gotland2007-08-22 06:00
Att Gotlands stränder i stort sett sluppit problem med algblomning den här sommaren kan vi tacka vädret för.
Det har inte varit varmt nog. Och alldeles för blåsigt.
Men kanske slipper vi problemet framöver också. Forskarna är på god väg, en permanent lösning på problemet är på gång.
Redan om ett par år kan de metoder Sven Blomqvist och hans kolleger jobbar med i laboratorierna vara klara att testas i naturlig miljö i Östersjön.
- Vi börjar i liten skala i någon avgränsad havsvik. Går försöken bra utvidgar vi sedan till större och större områden, säger Sven Blomqvist.
Nyckeln i de metoder man nu jobbar med är att minska den mängd fosfor som är tillgänglig för algerna i Östersjön.
Efter decennier av oenighet om vad som varit boven i dramat kring Östersjöns övergödning har forskarna äntligen enats. Och det är därför den tillämpade forskningen nu kan ta ett rejält kliv framåt.

Både kväve och fosfor
- Det handlar inte bara om kväve. Och inte heller bara om fosfor, utan det handlar om både och. Det är överskott på både kväve och fosfor som orsakar problemen, förklarar Sven Blomqvist.
Men för att komma åt de kraftiga algblomningarna på somrarna är det ändå fosforn man i första hand bör ge sig på. Och det räcker inte att bara strypa tillförseln av ny fosfor.
- Nej, det skulle ta alldeles för lång tid, 50 till 200 år även om vi införde totalstopp för all tillförsel av fosfor, säger Sven Blomqvist.

Kalk binder fosforn
I stället har man jobbat fram metoder att på kemisk väg binda den fosfor som redan finns i Östersjön i havsbotten. Genom att tillföra aluminium, kalk eller bilda mineralet apatit kan fosforn fastläggas i bottensedimenten och hindras därmed från att nå upp till ytskiktet, där den gynnar cyanobakteriernas sommarblomning.
- Med den här metoden kan vi begränsa de omfattande algblomningarna, säger Sven Blomqvist som är mycket hoppfull inför framtiden.
Redan om drygt tio år borde Östersjön kunna vara fri från de kraftiga algblomningarna, tror han.
Och det är inte otroligt att det är kalk från Gotland som är botemedel. Sven Blomqvist tror mest på aluminium eller kalkalternativet.
- Båda dessa metoder har med framgång använts i insjöar, säger han.
Nu vill man pröva i marina miljöer.
- Det finns delar av världshavet som naturligt har utfällning av kalk. Och där kan man se att fosforn binds, fortsätter Sven Blomqvist.
För Gotland skulle metoden med kalktillförsel i Östersjön även gynna kalkindustrin. Det behöver nog inte vara bästa kvalitet på kalken, utan restprodukter från kalkbrotten kan duga bra.
Och blir det storskaliga försök och permanent verksamhet kommer det att handla om stora volymer kalk och mycket pengar, säger Sven Blomqvist.
- Ska vi få hela Östersjön ren handlar det om miljarder i kostnader bara för kemikalierna, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om