Lukaz Ottosson sitter på färjan på väg till kvalet i Årets Kock-SM i Stockholm. Under tisdagen inleds tävlingarna där Lukaz har förberett en gotlandsinspirerad rätt med gurka från Slite Växthus som huvudråvara.
– Det blir en hel del gotländska toner under dag ett i tävlingen, där 24 kockar tävlar med en rätt som man i förväg skickat in. För mig blir det förutom gurka från Slite även inslag av gotländsk gin från Hellströms, och fjällkogrädde från Puttersjaus, säger Lukaz Ottosson.
Särskilt nervöst är det inte, då han börjat få rutin på den här tävlingen. Det är femte året i rad som han kvalar in, och alla gånger har han tagit sig vidare till dag två som består av ett överraskningsmoment med en hemlig råvarukorg som kockarna ska använda.
– Jag har kommit vidare till final två gånger och hoppas att det nu blir tredje gången gillt, säger han.
Förutom en hemlig råvarukorg ingår även råvarutest för att se hur väl kockarna kan hantera olika råvaror, och det ingår även ett hantverksprov för att kolla teknik. I fjol var det styckning av lamm vilket passade Lukaz väldigt bra.
– Jag brukar vara bra på både hantverksdelen och råvarukännedom. Det som kanske inte passar mig klockrent är fisk som jag inte brukar jobba med. Jag kommer fixa det ändå så klart, men jag gillar ju att jobba med lokala råvaror – och fisk blir det inte så mycket av här hemma.