Gotländskt bröd över hela Sverige

Det ihärdiga marknadsföringsjobb som Håkan Jakobsson vid Eskelunds hembageri i Visby har ägnat sig åt har nu lett till ett genombrott. Den 26 februari kommer tre av bageriets bake-off-limpor att lanseras av det stora företaget Nordic Bake Off och det betyder att gotländskt bröd kan komma att finnas på omkring 300 olika ställen över hela landet.

Gotland2007-02-16 06:00
- Vi räknar med en omsättningsökning på tio procent för företaget, vilket motsvarar två miljoner kronor, säger Håkan Jakobsson

Håkan Jakobsson har blivit något av "den glade bagarn" på riktigt då han ofta finns ute i butiker i Stockholmsområdet för att genomföra säljkampanjer. Han pratar gotländska, sjunger "Summan kummar" och "ger brödet ett ansikte". En kommentar som han hört är att brödet han bjuder på "smakar semester".
Nu har jobbet med marknadsföringen gett ett mycket påtagligt resultat.
Vid Eskelunds har man utgått från att det är en omöjlighet att sälja färdigbakat gotländskt bröd på fastlandet. Ansträngningarna för att öka bageriets omsättning och skaffa mer jobb har därför varit inriktat på bake-off-marknaden och det är också där som framgången nu kommit.

Grovt och hållbart
- Vi har ju konstaterat att det inte finns något bra grovt hållbart bake-off-bröd och det är detta vi har koncentrerat oss på att få fram. Vi har hållit på med att förfina recepten hela tiden och vår personal har ställt upp på ett fantastiskt sätt, säger Håkan Jakobsson.
För ett år sedan började Eskelunds sälja bake-off-brödet via en grossist i Tumba, men det som nu sker är något helt annat och mycket större. Nordic Bake-Off med sitt varumärke Bonjour finns i många butiker, restauranger och bensinmackar över hela landet. För Eskelunds del handlar det i det här fallet om en legotillverkning, men i lanseringen mot kunderna framhålls att det är gotländskt. Det har tagits fram särskilda produktblad och försäljningsställ.
- Jag är förvånad över att dom satsar så mycket på en regional produkt, säger Håkan Jakobsson.
I första vändan handlar det om tre olika bröd: Gotlandslimpa, Gotlandsråg och Gotlandslingon.
Bröden bakas nästan färdiga, fryses och distribueras sedan till försäljningsställena som tinar och färdigbakar bröden genom att sätta in dem några minuter i ugnen.
- Till att börja med kommer vi att skicka iväg 20 000 bröd i månaden, berättar Håkan Jakobsson.

Utveckling
Han ser stora möjligheter att utveckla bake-off-konceptet och försäljningen till Nordic Bake Off. Han hoppas att man i framtiden från Eskelunds kan leverera tio olika produkter och att man därmed till fullo utnyttjar den kapacitet som finns i bageriet. Det kommande året räknar man med att hamna på en omsättning kring 23 miljoner kronor. Innan man slår i taket för vad som är möjligt inom nuvarande ramar kan omsättningen vara 32 miljoner kronor.
- Jag vill gärna ge en eloge till Almi, Gotlands kommun, EU mål 2-öarna, Leader+Gotland med flera som hela tiden stöttat oss i vårt arbete, säger Håkan Jakobsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om