Gotländskt kött går som smör i Stockholm
Sedan en tid tillbaka pågår testförsäljning av ursprungsmärkt gotländskt kött i en butik i Stockholm. "Utsökt Gotland" står det på varorna.Erfarenheterna hittills är mycket positiva, säger region-ordföranden för Swedish Meats på Gotland, Gunvor Berglund, Rute.
Förut har vi inte haft företaget med oss på de här tankarna, säger Gunvor Berglund. Men nu har vi det.
Det stora företagets VD Peter Raztar har godkänt den här nischningen av Gotland och nu får man alltså snart svaret på om det går att göra affär på att marknadsföra gotländskt kött som något speciellt.
<span class=MR>Stockholmare stannade!</span>
Testförsäljningen har hittills begränsat sig till en Vivo-butik i Fältöversten i Stockholm. Där var det exempelvis avsmakning av en gotländsk köttgryta i fredags och Gunvor Berglund konstaterar belåtet att stressade stockholmare gav sig tid att stanna och smaka när möjligheten gavs. Motsvarande gällde för kött från Uruguay, men i det fallet var intresset betydligt mindre.
Märkningen med Utsökt Gotland skall gälla för kött från alla tre djurslag, även om nu lammköttet oftast är en bristvara fortfarande. Då det gäller nötköttet är det Gotlandsmärkta speciell på det sättet att det har mörats längre tid än vanligt. Det har mörats under dubbelt så lång tid som normalt.
Testförsäljningen kommer att pågå i tre månader. Förhoppningen är att den skall breda ut sig till några fler butiker.
Före sommaren skall utvärderingen göras.
<span class=MR>Värnar slakteriet</span>
Intresset från ägarsidan, bönderna, för det här projektet har inte i första hand med pengar och förhoppningar om ett bättre avräkningspris att göra enligt Gunvor Berglund.
Vi vill värna om slakteriet, säger hon.
Visar det sig att produkterna som kommer från Visby-slakteriet kan säljas i större omfattning betyder det också att man kan öka produktionen av slaktdjur på Gotland. Och om det visar sig att man även kan höja avräkningspriset är det givetvis positivt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!